Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/montler-overvann-plankskracken-nu-jagar-han-vm-medalj/

Sport

Montler övervann ”plankskräcken” – nu jagar han VM-medalj

En bra plankträff är oftast avgörande för att nå de långa hoppen. För Thobias Montler var plankrädslan länge ”som en förbannelse”. Foto: Jonas Lindkvist

DOHA. Trots en knäskada mitt under säsongen är Thobias Montler redo för att jaga VM-medalj. Hade han inte övervunnit sin ”plankskräck” hade han knappast varit i Doha för fredagens kvaltävling i längd, som inleder VM.

– Det var som en förbannelse, säger han.

Plankan har en central roll i längdhopp. Alla hoppare söker den perfekta träffen. För Thobias Montler uteblev den länge och det var anledningen till att han aldrig flög över åtta meter. Han var drabbad av ”plankskräck”.

– Jag gjorde aldrig övertramp, utan var alltid 15 centimeter bakom plankan. Det gick bara inte, säger Montler om hoppningen i ungdomsåren.

Tränarna och konkurrenterna sade sig vara övertygade om att han skulle hoppa över drömgränsen bara han fick ordning på ansatsen, men förbannelsen kvarstod och lösningen på problemet hittade han först när han flyttade till USA för att gå på college.

Hans tränare började klocka hans ansatshastighet elektroniskt.

På så sätt kunde han se att Montler när han sprang fortare kom längre bak från plankan och att när han sprang långsammare så längde han stegen. Han behövde hitta rätt hastighet.

– Min tränare kom fram till en snittid för hur snabbt jag skulle springa och på tävlingarna kunde han hjälpa mig och se hur jag låg till. Det gjorde att jag kände en trygghet som löste knuten, säger Montler.

Resultatet lät inte vänta på sig. Skåningen, som tävlar för MAI i Malmö men numer bor i Göteborg, blev i april 2017 femte svenske hoppare genom tiderna över åtta meter genom att hoppa 8,04 vid en tävling i USA, en förbättring av det personliga rekordet med hela 31 centimeter.

Han beskriver prestationen som en stor lättnad och känner stor tacksamhet mot collegetränaren, som han knappt vet vad han heter.

– Han skulle alltid tilltalas coach Small, så jag vet faktiskt inte vad han heter i förnamn, säger Montler och skrattar.

Montler under EM i fjol där han kan ha berövats en medalj efter mätkaos. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

Han har även en svensk tränare att tacka för att han hoppat in i världseliten.

Samma år som åttametersvallen sprängdes läste han en intervju med Yannick Tregaro, tidigare tränare för stjärnor som Christian Olsson, Kajsa Bergqvist och Emma Green, som uttryckte önskemål om att åter ta hand om någon i världseliten. Montler slog en signal och fick napp. Under Tregaros ledning har han fortsatt att utvecklas.

Han slutade fyra efter mätkaoset vid EM i Berlin i fjol, där hans hopp på 8,10 i själva verket kanske var längre och han kan ha berövats en medalj.

Pallplatsen kom i stället vid inomhus-EM i Glasgow i vintras, där hans silverhopp mätte 8,17.

I Bauhausgalan några månader senare satte han personligt rekord med 8,22. Det hade varit 8,43 om inte vinden varit för stark vid det där jättehoppet i säsongsdebuten i spanska Torremolinos.

Knäskadan vid tävlingarna i Hengelo i juni kom olägligt och han tvingades till ett två månader långt uppehåll, men eftersom VM går ovanligt sent på säsongen är han ändå på startlinjen när kvaltävlingen inleder hela VM på fredag eftermiddag.

– Många har höjt sig, andra kommer att falla bort. Det blir intressant, säger Montler.

Flytet i hoppningen har inte riktigt infunnit sig efter att Thobias Montler kom tillbaka efter skadan, men han tror på VM-final. Foto: Jonas Lindkvist

Det har inte flutit på som före skadan i comebacken. En förkylning har spökat, men Montler har gott hopp om att med hjälp av rutinerade Tregaros vägledning nå lördagens final. Kvalgränsen är satt till 8,15.

– Vi klickar verkligen och det gör man inte med alla tränare. När man är ute och reser mycket tillsammans är det väldigt viktigt , säger Montler.

”Plankskräcken” är övervunnen, skadan är läkt, nu gäller det att gå vidare. Snabbheten och tajmningen finns där, men inte den rätta styrkan.

– Jag ligger efter där jämfört med konkurrenterna och styrkan är något som jag måste förbättra. Samtidigt måste det gå hand i hand med det andra, så att jag inte bygger på mig för mycket. Vi har lagt upp en plan för flera år framåt och det är väldigt små steg som ska tas hela tiden för att den planen ska följas, säger Montler.

Läs mer: 

Tv: Tekniken bakom ett längdhopp i världsklass

Stor guide till friidrotts-VM i Doha