Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/montler-slog-hela-varldseliten/

Sport

Montler slog hela världseliten

Bild 1 av 2 Thobias Montler.
Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Thobias Montler firar segern.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

8,22 i godkänd vind. Thobias Montler visade i kylan på Stockholms stadion att han är ett medaljhopp i VM i Qatar i höst.

Han hade tävlingens tre längsta hopp och vann sin största seger i karriären.

– En kylig kväll, men helt fantastiskt ändå, säger 23-åringen.

För någon vecka sedan hoppade Thobias Monter 8,43 i värmen i Torremolinos i Spanien. Bara en centimeter från Michel Tornéus svenska rekord.

Men medvinden var för stark och därför gällde 8,10 från EM i Berlin i fjol som Thobias Montlers personbästa utomhus inför Bauhausgalan på Stadion.

Inomhus har han hoppat 8,18. Ett hopp som räckte till EM-silver i mars.

Nu hade han motstånd i form av en OS-mästare (Jeff Henderson), VM-mästare (Luvo Manyonga), EM-mästare (Miltiadis Tentoglou) och så mannen som i fjol hoppade 8,83 på Stadion (Juan Miguel Echevarria).

Längdhoppstävlingen var ett riktigt getingbo.

Men redan i det andra hoppet slog 23-årige Thobias Montler till. Efter att ha hoppat 7,97 i för stark medvind i sitt första hopp, hoppade han nu 8,22.

Och det med bara 1,5 sekundmeters vind i ryggen.

I tredje omgången hoppade han 8,14 och i den femte 8,13. Alla hoppen i godkänd vind.

– I detta motstånd är det extremt bra att gå ut och göra 8,22 och personbästa, det känns otroligt skönt. Att kunna ta med 8,43 i förra veckan i för mycket vind, det visar att jag fick med mig känslan som jag skulle ha hit i dag, säger Thobias Montler med en stor blomsterkvast i famnen.

Vad tyckte dina medtävlare om vädret?

– De såg inte allt för glada ut, de gick och huttrade lite, så jag är kanske lite mer van vid det. Så det är till min fördel absolut.

Han förklarar framgångarna med att träningen fungerat precis som planerat och att han fått vara skadefri. Självklart är VM i Qatar i höst det stora målet, men Thobias Montler vill inte prata om medaljer.

– Jag tar var tävling för sig och fokuserar på det. Sedan är det klart man har målet mot VM, säger han och fortsätter:

– Det är en fantastisk känsla att gå härifrån med en vinst i en Diamond League-tävling när det bästa motståndet är med. Det är grymt att ha det i bagaget.

Hur firar du ditt livs största seger?

– Jag och Andreas Kramer har köpt en vaniljlängd. Vi sa att om vi gjorde bra ifrån oss blir det en vaniljlängd, så den ligger och väntar på rummet.

Läs mer: Rekordförsök av Angelica Bengtsson på kallt Stadion