Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/moron-invantar-ett-definitivt-besked/

Sport

Morön inväntar ett definitivt besked

AIK mot Morön tidigare i år.
AIK mot Morön tidigare i år. Foto: Nicklas Thegerström

Om Göteborg FC:s allsvenska plats lämnas vakant går budet till trean i elitettan, Morön BK från Skellefteå. Där avvaktar man ett besked, men drar inte alltför höga växlar på att få en allsvensk plats. Moröns ordföranden Per Gunnar Stenvall tror att det finns krafter som trots allt kan se till att behålla Göteborg på den allsvenska kartan.

– Vi inväntar en eventuell inbjudan. Men innan dess kommer vi att ha ett möte om hur vi ska agera om denna inbjudan skulle komma, säger Stenvall.

– Vi måste gå grundligt tillväga. Undersöka om vi klarar det.

Stenvall säger att han personligen tycker jag det är svagt av Göteborgs styrelse att komma med det här beskedet så sent, i elfte timmen.

Morön gjorde en stark säsong i elitettan, var enda lag som klarade att ta upp kampen med AIK och Hammarby.

Men i och med att man slutade trea och missade uppflyttning försvann sju starka spelare. Fyra av dem USA-importer som var bärande pjäser i lagbygget, men som nu sökte en ny, högre nivå.

Anfallaren Hayley Dowd, 48 mål på två säsonger, är klar för Djurgården.

Offensiva mittfältaren Katrina Guillou, 21 mål på två säsonger, har skrivit på för Piteå.

Carly Wickenheiser, navet på mittfältet, valde spel i Örebro 2021.

Backen Kayla Morrison har redan anslutit till Melbourne Victory i Australien.

– Hade vi vetat det här i höstas hade läget varit ett annat. Nu har vi planerat för en ny säsong i elitettan.

– Men det är i och för sig ingen dålig trupp vi har i dagsläget. Och vi har fått in ett par bra nyförvärv, säger Stenvall.

Men han låter samtidigt förstå att trion Dowd, Guillou och Wickenheiser kunde gått att behålla om man säkrat allsvenskt avancemang i seriespelet.

I nuläget har Morön 17 spelare klara inför kommande säsong. 14 av dem har tecknat nya kontrakt. Nyförvärv är:

Målvakten Louise Högrell har anslutit från norska Avaldsnes som ersättare för danskan Mira Pastoft.

Hilda Magaia kommer från TUT Pretoria, en 25-årig anfallare med 12 A-landskamper för Sydafrika.

Kanadensiska mittfältaren Carla Portillo spelade senast för Bergamo i italienska ligan.

Morön har budgeterat för spel i elitettan. Skulle man erbjudas en allsvensk plats ökar kostnader, framför allt lönemässigt.

– Men bidraget vi skulle få för spel i allsvenskan är å andra sidan fyra gånger högre än det bidrag vi får i elitettan. Och om det blir aktuellt får man se hur staden (Skellefteå) kan bidra.

Morön BK gjorde första säsongen någonsin i elitettan 2019. Laget förstärktes rejält med Dowd, Guillou och Wickenheiser. Man klarade utan problem nytt kontrakt, slutade på åttonde plats. Hayley Dowd stänkte in 33 mål och utsågs till årets forward i elitettan.

I år var Morön länge med i diskussionen om allsvenskt avancemang. Efter 19 omgångar av 26 skiljde bara två poäng upp till tvåan Hammarby. Men man tappade mot slutet, Och en avgörande faktor var att man inte tog en enda poäng mot topplagen AIK och Hammarby.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt