Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/motstandare-i-vm-premiaren-60000-polska-speedwayfans/

Sport

Motståndare i VM-premiären: 60.000 polska speedwayfans

Fredrik Lindgren, längst till vänster, under VM-deltävlingen i Warszawa 2017. Nu startar årets VM-säsong på den arenan. Foto: Czarek Sokolowski/AP

På lördag går startgrinden upp för årets GP-säsong i speedway. Sverige kommer till start med två förare.

Smedernas Fredrik Lindgren har ett VM-brons att försvara från förra säsongen och Masarnas Antonio Linbäck är tillbaka på högsta nivå efter ett års frånvaro.

– Receptet är att hålla en hög lägstanivå, säger förbundskapten Morgan Andersson.

Rätta artikel

Intresset för säsongens första tävling är mycket stor. Nationalstadion i Warszawa med plats för 60.000 åskådare är slutsåld.

Det är upplagt för publikfest i den polska huvudstaden.

– Både Lindgren och Lindbäck har varit med i gamet länge och har inga problem att hantera publiktrycket. Snarare tvärtom. De lägger bara i en växel till och kör, säger Morgan Andersson.

Den svenske förbundskaptenen både tror och hoppas på en lyckad svenskkväll i Warszawa.

– Jag tror att Fredrik Lindgren har alla chanser att få en kanonstart på säsongen. Han vann i Warszawa 2017 och var trea förra året. Det är en teknisk bana som passar honom väldigt bra, säger Morgan Anderson.

Fredrik Lindgren hade häng på VM-guldet förra året, men en handskada stoppade örebroaren i slutskedet.

Fredrik Lindgren, VM-trea förra säsongen. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Antonio Linbäck är tillbaka i GP–cirkusen efter ett lyckat kval 2018.

– Lindbäcks team har jobbat hårt inför säsongen. Efter en halvknackig start har Antonio kört riktigt bra den senaste tiden, säger Morgan Andersson.

Sveriges förbundskapten ser fram emot säsongen och med blågula glasögon på säger han:

– Jag tror att både Lindbäck och Lindgren kan lyckas. Men det är hårfint mellan framgång och mindre bra framgång. Skador tillhör sporten och det påverkar, säger Morgan Andersson.

Han fortsätter:

– På papperet är det framför allt Fredrik Lindgren som ska vara med och utmana om VM-guldet. Men det är alltid spekulationer så här i början.

De regerande svenska mästarna Smederna, där Lindgren kör, har fått en tuff start på säsongen. Men det bekymrar inte Morgan Anderson.

– Det som talar för Fredrik är att han börjat hitta rätt med starterna. Han har varit grymt bra från tejpen både i Polen och i Sverige. Det är väldigt viktigt i den yppersta världseliten. Där har han tagit ett rejält kliv, säger den svenske förbundskaptenen.

Om Antonio Linbäck säger Morgan Andersson.

– Det var starkt av Antonio att ta sig den hårda vägen och kvala sig tillbaka till GP. Han har vunnit GP-tävlingar tidigare och kan naturligtvis göra det igen.

Antonio Lindbäck är tillbaka i GP–cirkusen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Årets GP-serie omfattar tio deltävlingar och Sverige står som arrangör vid två tillfällen, i Hallstavik den 6 juli och och i Målilla den 16 augusti.

Det som sticker ut i tävlingsschemat är att danska Vojens är tillbaka som arrangör – och det väcker ljuva minnen till liv för de svenska speedwayfansen.

– Vojens är Sveriges hemmabana när det gäller framgångar, säger Morgan Andersson.

Det var i den danska orten på Jylland som Tony Rickardsson vann sitt första VM-guld av totalt sex.

– Dessutom blev vi världsmästare i lag där 2015 och Fredrik Lindgren kör dessutom nästan alltid bra där. Det blir kul att komma tillbaka dit. Vi har en bra tradition i Vojens, säger Morgan Andersson.

Han tror inte på några superskrällar när 2019 års världsmästare ska koras.

– Jag tror att Lindgren kommer att vara med i rejset. Sedan handlar det om Bartosz Smarzlik och Tai Woffinden. Jag vill sätta ett utropstecken på Artem Laguta och Jason Doyle. Nyckeln blir som vanligt att hålla en hög lägstanivå och klara sig från skador, säger Morgan Anderson.

Läs mer: Hancock tar timeout under fruns cancerkamp