Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Mycket allvarligt tillstånd” för Schumacher

Foto: Vincenzo Pinto/AFP

Tillståndet för huvudskadade Michael Schumacher beskrivs som mycket allvarligt. Den sjufaldige formel 1-världsmästaren ligger i koma efter en skidolycka på söndagen.

Läkare öppnade kraniet för att minska trycket från den hjärnblödning han fick vid kraschen. Enligt tidigare rapporter ska Schumacher ha opererats två gånger, men det stämmer inte uppgav de franska läkarna vid en presskonferens på måndagen. Några ytterligare ingrepp är heller inte planerade i nuläget.

Vi gjorde en röntgen som visade flera saker, bland annat blodutgjutelser i hjärnan. Han opererades akut för att lätta på trycket, säger en av hans läkare på  pressträffen.

Schumacher är försatt i så kallad konstgjord koma för att hålla nere trycket i hjärnan. Hans situation beskrivs som mycket kritisk och han kämpar för sitt liv.

– Vi jobbar timme för timme och kan inte säga något om hur det kommer att gå. Det är för tidigt att säga något om prognosen, säger en annan läkare vid pressträffen.

Michael Schumacher slog huvudet i en sten under offpist-åkning på söndagsmorgonen.  44-årige Schumacher bar hjälm vid olyckan och ska omedelbart efteråt ha rest sig upp, ”omskakad”, rapporterar BBC.

– Vi tror att hjälmen till en viss del har skyddat honom, säger en läkare.

Enligt tidiga uppgifter var skadorna inte livshotande men Schumachers tillstånd ska ha försämrats sedan han kom till sjukhuset tidigt på eftermiddagen i går söndag. 

Läkarna planerar att hålla tysken nedsövd i 48 timmar och sjukhuset står i kontakt med familjen, som finns på plats.

Trots fler frågor ville läkarteamet inte svara mer detaljerat om Schumachers hälsotillstånd.

Läget beskrivs inte som stabilt, utan som ”kritiskt”.

– Det kan gå åt vilket håll som helst.

Den regerande Formel 1-världsmästaren, tysken Sebastian Vettel, berättar att han reagerade med bestörtning på beskedet om Schumachers olycka.

– Jag är chockad och hoppas att han blir bättre så snart som möjligt, säger han till bild.de.

Michael Schumachers officiella webbsida gick ner under söndagskvällen när oroliga fans vände sig till sajten för information. Flera fans har under natten vakat utanför sjukhuset i Grenoble där han vårdas.

Under hashtaggen #prayforschumi uttrycker twittrare sin sympati för den förre Formul 1-legendaren. ”Mina böner är med Michael Schumacher och hans familj”, skriver F1-föraren Sergio Perez. ”Michael har mer än någon annan styrkan att ta sig igenom detta”, twittrar den brittiske föraren Jenson Button.

Brasilianske Felipe Massa postade en bild av sig och Schumacher på Instagram med texten ”Jag ber Gud att beskydda dig, min bror”.

Idrottsprofiler från Tyskland och övriga världen, bland andra tennisspelaren Sabine Lisicki och fotbollsstjärnan Lukas Podolski, skickar också hälsningar till Schumacher.