Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Myhrer vann i St Moritz

André Myhrer kysser skidorna efter sin första seger i världscupen sedan 2012.
André Myhrer kysser skidorna efter sin första seger i världscupen sedan 2012. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Efter en tung start vände André Myhrer på säsongen.

Han avslutade på bästa sätt: med seger i sista slalomtävlingen – i nästa års VM-pist i St Moritz.

”Tanken har slagit mig. Backen passar mig som handen i handsken”, säger 33-åringen.

Det började med dåliga resultat och en hel del oflyt. Det slutade överst på prispallen.

Efter urkörningen i tredje porten i Santa Caterina och den tappade skidan i Adelboden vände det för André Myhrer. Andraplatserna i japanska Yuzawa Naeba och i Stockholm i februari gav erforderligt självförtroende och i sista tävlingen stämde allt.

Med 14 hundradelar tillgodo på Marcel Hirscher, Österrike, tog Myhrer sin första seger på tre och ett halvt år och den sjätte i karriären.

– Fantastiskt att få avsluta på det här sättet. Det kan inte bli bättre, säger han till TT.

Segern var viktig för resten av karriären där VM i Åre 2019 är slutmålet – och för VM i just St Moritz nästa år.

– Det är fantastiskt för självförtroendet, att ha det här i ryggen när man går in i VM. Bra för huvudet.

Myhrer låg fyra efter första åket. I målfållan efter det andra fick han vänta in i tur och ordning Sebastian Foss-Solevåg, Norge, Marco Schwarz, Österrike, och Daniel Yule, Schweiz, innan segern var klar. Foss-Solevåg var närmast, men fick nöja sig med en tredjeplats.

– Det var nervöst såklart men jag såg att Hirscher gjorde det bra och förstod att min tid var ganska bra. Jag kände att jag hade stora möjligheter i dag och det är fantastiskt skönt att sätta det, säger Myhrer.

Närmast väntar semester. Myhrer ska bli pappa för andra gången i april och först därefter inleds förberedelserna för nästa säsong.

Även om 33-åringen fokuserar på slalomen kommer han att fortsätta köra storslalom.

– Det är farligt att specialisera sig alltför mycket. Man utvecklas av att köra stora svängar i större hastighet. Det går inte lika bra i storslalom men det är inte det som är grejen. Om det passar mig kan jag slåss med de bästa men framför allt är det väldigt viktigt för slalomen, säger Myhrer.

Mattias Hargin slutade på 13:e plats och Jens Byggmark blev 22:a i säsongsavslutningen.

I damernas storslalom var svenskorna långt efter segraren Viktoria Rebensburg, Tyskland. Frida Hansdotter blev tolva, Maria Pietilä Holmner slutade på delad 13:e plats och Kajsa Kling blev 20:e åkare.

– Efter gårdagens urladdning (då Hansdotter tog emot priset för segern i slalomcupen) var det helt okej. Jag känner att jag har det i mig och skulle vilja snäppa upp det (storslalomen) en nivå. Om jag jobbar hårt vet jag att jag kommer att lyckas med det också, säger Hansdotter till SVT.

Österrikiskan Eva-Maria Brem, som ledde efter första åket, slutade fyra och vann storslalomcupen med fyra hundradelars marginal.