Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/myndighet-kraver-utredning-av-hockeyforbundet/

Sport

Myndighet kräver utredning av hockeyförbundet

Arbetsmiljöverket kräver att Svenska ishockeyförbundet tillsätter en extern utredning.

Detta efter att en tidigare anställd på förbundet åtalats för sexuellt ofredande.

TT Text

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion av Svenska ishockeyförbundet på grund av ett misstänkt sexuellt ofredande mot en anställd tidigare i år.

Efter inspektionen har man upprättat ett inspektionsmeddelande där man bland annat kräver att förbundet ska tillsätta en extern utredning av arbetsmiljön, rapporterar SVT.

– Undersökningen gäller arbetsförhållanden med avseende kring organisatoriska och sociala faktorer. Den ska också täcka förekomsten av trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, till SVT.

Arbetsmiljöverket kommer också att göra en uppföljande inspektion under hösten.

När undersökningen är klar ska ishockeyförbundet redovisa vilka risker som finns och tillsätta en handlingsplan.

– Vi menar att man inte kan veta vilka åtgärder som ska utföras om man inte vet omfattningen av problemet. Därför har de fått krav på sig att man ska genomlysa sin verksamhet med fokus på trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling, säger Jenny Bengtsson till SVT.

Händelsen som lett till inspektionen skedde i februari i år och har lett till åtal. Den åtalade, som tidigare varit anställd på förbundet, har enligt åklagaren tagit tag i en kvinna och utfört juckande rörelser mot hennes underkropp. Rättegången startar i oktober.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt