Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Mystiska försvaret Hammarbys vapen

Erik Larholm och Patrik Fahlgren har funderingar inför fredagens premiär i Handbollsligan då Hammarby möter IFK Skövde i Eriksdalshallen.
Erik Larholm och Patrik Fahlgren har funderingar inför fredagens premiär i Handbollsligan då Hammarby möter IFK Skövde i Eriksdalshallen. Foto: Roger Turesson

Försvarsspelet är den stora snackisen inför fredagskvällens premiär mot IFK Skövde. 

– Det kallas det mystiska försvarsspelet, någon sifferkombination har vi inte, säger Hammarby handbolls spelande tränare Patrik Fahlgren.

Under Kalle Mattssons tid som tränare spelade Hammarby ett högt försvarsspel som byggde mycket på individuell skicklighet.

När Patrik Fahlgren och Erik Larholm nu tar över väljer man att spela ett något enklare försvarsspel.

– Nackdelarna med Hammarbys tidigare försvarsspel är att det är svårt att spela in nya unga killar. Det fanns en grupp på sju, åtta spelare som var väldigt inarbetade, för nya spelare blev det mycket att lära sig. Men det ska fortfarande vara svårt att ha tempo och tajming mot oss.

Fahlgren var nyligen med i något som hette ”Försäsongens mästare” där han tävlade i fyra olika moment mot en deltagare från övriga tretton ligalag.

Det gick så där. 

Fahlgren slutade tia, vann gjorde Sävehofs William Bogojevic.

Trots att Fahlgren vann skytteligan förra säsongen hade han ingen chans när det gällde att skjuta hårt. Guifs Robin Andersson Dickfors slutade etta med ett skott som uppmättes till 116 kilometer i timmen. Fahlgren fick nöja sig med 104 kilometer och en elfteplats.

– Skjuta hårt är inte min gren. Att jag vann skytteligan är väl beviset på att man inte behöver skjuta så hårt. Det handlar mer om tajming och var och när man skjuter. Att vinna skytteligan handlar också om att spela i ett lag där man får skjuta väldigt mycket.

Fahlgren vann inte bara skytteligan, han blev också utsedd till ligans mest värdefulle spelare. 

Patrik Fahlgren laddar för skott under onsdagens träning i Eriksdalshallen.
Patrik Fahlgren laddar för skott under onsdagens träning i Eriksdalshallen. Foto: Roger Turesson

Gör Hammarby succé den här säsongen kan Fahlgren också bli utsedd till årets tränare men i så fall kommer han få dela utmärkelsen med Erik Larholm.

Tillsammans med Larholm och fystränaren Claes Hellgren har han drillat spelarna hårt. 

– I genomsnitt har vi sju procent mer muskelmassa. Vi fick en lång försäsong, vi spelade sista matchen den 14 mars och har hållit på sedan dess i stort sett.

Nisse Pettersson har gått till Malmö, Martin Dolk brutit benet igen och målvakten Robin Hallberg valde att spela i Skuru. Nu satsar klubben på unga spelare från Stockholmsområdet.

Erik Larholm har under tre år tränat Hammarbys juniorer. Han delar ansvaret för A-laget med Fahlgren och kan se sex spelare på plan som han själv fostrat i klubben.

– Vi har inte ekonomi för att köpa in video-juggar, det är inte lika roligt heller. 

Eftersom Fahlgren kommer att spela blir det Larholm som får coacha laget under matcherna. Missar Fahlgren för många skott tar Larholm honom av plan.

– Det ska inte vara något problem med det. Men vi utgår från den matchplan som vi satt, det är inte så att jag hittar på något som går helt utanför. 

Räkna med att det kommer att gå undan i Eriksdalshallen på fredagskvällen. IFK Skövde varnar för att de kommer att spela en snabb handboll och Larholm tvivlar inte.

– Det återstår att se om vi kommer att hänga med, säger Larholm med ett lätt skratt. Vi behöver vara med på att det kommer att gå undan. 

Läs mer: Slutet på en saga när Ricoh blir AIK

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.