Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nadals-osannolika-facit-infor-matchen-mot-federer/

Sport

Nadals osannolika facit inför matchen mot Federer

Rafael Nadal. Foto: Adrian Dennis/AFP

Rafael Nadal har utmanat 16 domslut under årets Wimbledon. Tolv gånger har hawk-eye-systemet gett honom rätt vilket innebär en mycket hög andel. 

Rafael Nadal har tagit sig till semifinal i Wimbledon där han ställs mot Roger Federer. Nadal har idel 3–0-vinster med sig bortsett från matchen mot Nick Kyrgios där australiern lyckades knipa ett set. 

Matchen innehöll ett kontroversiellt hawk-eye-beslut. Nadals andraserve dömdes ut och Kyrgios missade returen. 33-åringen valde då att utmana domslutet och bilderna visade att bollen mycket riktigt tog på linjen. Men i stället för att bollen spelades om, dömde domaren poängen till Nadal. 

Hawk-eye testades för första gången i Wimbledon 2004 och implementerades skarpt i turneringen tre år senare. Spelarna har obegränsade möjligheter att använda systemet under ett set men så fort tre felaktiga utmaningar har gjorts får man vänta till nästa set för att göra det på nytt. 

Nadal har under årets Wimbledon utmanat 16 domslut. Hela tolv gånger har det visat sig att spanjoren varit rätt ute och han har tilldömts poängen alternativt fått chansen att spela om bollen. 

Det är frilansjournalisten Ben Rothenberg som bland annat skriver för New York Times, som uppmärksammat Nadals hawk-eye-facit under turneringen. 

Argentinaren Diego Schwartzman har inte varit lika skarp med sina utmaningar. På lika många försök som Nadal har Schwartzman, som åkte ut i den tredje omgången, inte haft rätt en enda gång. 

Studierhar visat att 8,2 procent av alla domslut som involverar bollar inom 100 millimeter från linjerna kommer vara felaktiga. Det innebär även att Nadal varit väldigt skicklig i att välja sina utmaningar med precision. 

https://twitter.com/BenRothenberg/status/1149045245570617344

Nu ställs han mot Roger Federer i semifinal och det återstår att se om hawk-eye får någon avgörande inverkan på matchen. Finalen spelarna emellan år 2007 innehöll ett kontroversiellt hawk-eye-beslut där en boll bedömdes vara inne med en ynka millimeter. 

Fredagens match blir den 40:e gången de ställs mot varandra men första gången i Wimbledon sedan 2008. 

Då var det i en final som många kommit att beskriva som en av tennisens största matcher någonsin. En då 26-årig Federer hade lyft Wimbledons pokal fem år i rad men denna gång drog en 22-årig Nadal det längsta strået i en femsetare. 

Det var Nadals första titel i Wimbledon och då antogs spanjoren ta över stafettpinnen från schweizaren som tennisens gigant. Så har det inte riktigt blivit utan båda spelarna har hållit i väl sedan dess. 

Elva år senare, ställs en nu 33-årig Rafael Nadal mot en 37-årig Roger Federer i kampen om en av finalplatserna. 

Läs mer: Därför tillåter Wimbledon bara spel i vita kläder 

Läs mer: Cori Gauff, 15, är tennisens nya stjärnskott