”Naivt att tro att något ska bli bättre för att vi åker dit”
Mona Brorsson.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
För svenska idrottsprofiler i vintersporterna är säsongens stora mål OS i Peking i februari.
DN frågar:
Flera aktiva har varit kritiska till att OS avgörs i Kina. Hur har du reflekterat över den frågan och har idrottare själva ett ansvar för var de väljer att tävla?
– Jag tycker i grunden att det är fel att OS har tilldelats Kina. Men jag tycker samtidigt att det inte kan ligga på den enskilda individens ansvar, för jag tror inte att det gör någon skillnad om enskilda idrottare åker dit eller inte. Jag tror inte ens att det skulle göra någon vidare skillnad om Sverige åkte dit eller inte. Jag tror inte att det skulle förändra något. Men det är problematiskt att Kina inte har en fungerande demokrati eller respekt för mänskliga rättigheter. Jag tycker i grunden att ansvaret ligger på IOK (Internationella olympiska kommittén). Man ska inte kunna lägga tävlingar i länder som inte är fungerande demokratier. Sen är OS det största man gör, så det är jättesvårt att lägga på de aktiva att inte åka dit. Men det är naivt att tro att något ska bli bättre där för att vi åker dit.
Foto: Jonas Lindkvist
Sven Thorgren, snowboard:
– Så klart har man ett ansvar, och det är rimligt att frågan ställs, men förhoppningsvis hjälper man till att skapa en mer öppen och sammanfogad värld genom att vara på plats. Och jag tror att idrotten är en väldigt bra övergång där. Det har man sett i tidigare sportsammanhang, att det inte är negativt att vara på plats och tävla, träffa folk och möta de här länderna. Sen är det klart att det är tråkigt hur det ser ut i Kina, men förhoppningsvis gör vi det inte värre genom att vara där och tävla i OS utan snarare tvärtom. Sen tror jag också att Internationella olympiska kommittén tänker mycket på det här och tar kliv framåt. Det här är ett val de tog för många år sedan. Men nästa OS (2026) kommer att vara i Italien, och kunde ha varit i Sverige.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ebba Andersson, längdskidor:
– Någonstans handlar det om att ha ett förtroende för att det finns andra som tagit ett sånt här beslut av en anledning. Skulle jag hela tiden behöva ta ställning till vissa saker då kanske jag bara skulle sitta hemma och inte vara ute och tävla. För att resa så mycket som vi gör – hur optimalt är det?
Foto: Jonas Lindkvist
Sebastian Samuelsson, skidskytte:
– Jag har reflekterat mycket kring det och försöker ta del av som skrivs om Kina och vad som sägs om Kina. Min uppfattning är ju att vi inte borde ha OS eller andra stora mästerskap där. I det här fallet tycker jag att vi idrottare blir mer eller mindre dittvingade av IOK (Internationella olympiska kommittén). Lägger de OS i Kina vet de att de flesta kommer att åka dit för att OS är ett så stort mästerskap. Så på sätt tycker jag inte att det ligger på idrottarens ansvar. Däremot tycker jag att idrottare har ett ansvar att prata om de här sakerna och göra det tydligt att det här är en situation som vi inte vill ha i framtiden.
Foto: Jonas Lindkvist
Oliwer Magnusson, freeskiing:
– Jag har inte tänkt på det. Jag håller på med skidor, mitt jobb är att inte tänka på något annat så jag följer bara vad SOK (Sveriges olympiska kommitté) och landslaget säger.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sara Hector, alpint:
– Ja, man har väl alltid ett ansvar för var man väljer att åka och det är alltid ett val att ställa upp i tävlingar eller inte. Men någonstans så känner jag att SOK (Sveriges olympiska kommitté) är en bra förebild och hjälp i det här. Att hinna sätta sig in i alla frågor och hur ett land styrs... det blir väldigt mycket. Så jag har valt att inte lägga så mycket energi på den frågan utan på andra saker. Jag litar på att de som jag jobbar med tar rätt beslut.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Calle Halfvarsson, längdskidor:
– Jag är inte förtjust över att OS går i Kina. Jag gillar inte att man lägger det i såna länder där de inte följer mänskliga rättigheter.
Foto: Klas Rockberg/Bildbyrån
Erik Mobärg, skicross:
– Det är klart att man grubblar lite, men det är ingenting som jag vill dela med mig av offentligt. Jag litar på SOK. Om de tycker vi ska åka dit och köra så kör vi.
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Anna Swenn-Larsson, alpint:
– Jag känner att just den frågan vill jag helst inte kommentera. För jag känner mig lite för dåligt insatt. Jag har tänkt att ”okej, nu är det OS i Kina”, jag lever i nuet och låter mina tränare och alla runtomkring ta hand om allt. Jag kommer bara åka dit och göra mitt allra bästa.
Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån
Martin Ponsiluoma, skidskytte:
– Det känns ju tråkigt att tävla där när det är som det är. Men om SOK (Sveriges olympiska kommitté) säger att vi ska åka dit kommer jag att hänga med.
Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån
William Poromaa, längdskidor:
– Helt ärligt, jag har inte reflekterat supermycket över det egentligen. Har väl inga åsikter. Det är problematiskt som det är. Tråkigt, men man vill ju tävla.
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Lisa Hörnblad, alpint:
– Det är en svår fråga. I slutändan har inte vi jättemycket att säga till om eftersom det är en så himla stor business i det hela. Men så klart, om fler och fler börjar höja sin röst så kommer det att hända grejer. Det är jag säker på. Men man känner sig ganska liten i den frågan faktiskt.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
Henrik Harlaut, freeskiing:
– Jag har tyvärr inget riktigt svar på det. Jag är så himla fokuserad och lägger min energi på min egen utveckling, sporten och skidåkningen. Så jag vet inte riktigt.
Foto: Jonas Lindkvist
Stina Nilsson, skidskytte:
– Jag tycker absolut att idrotten som sådan har ett ansvar för var tävlingar ska gå. Nu kan jag som idrottare inte bestämma det, men min förhoppning är att ett arrangemang som OS skulle kunna lyfta frågor som gör att människor får det bättre. Det är det enda jag kan hoppas och tycka.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
Olle Sundin, alpint:
– Helt ärligt har jag inte lagt så mycket fokus på det. Självklart är det tråkigt att det ska behöva vara så i länder som kanske inte förespråkar de bästa värderingarna. Men för mig skulle det vara så stort att vara med på ett OS så jag har svårt att se att jag skulle tacka nej, eller något i den stilen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Niklas Mattsson, snowboard:
– Jag har inte tänkt alltför mycket på det. Jag har nog med att tänka på det jag gör, så det är vad det är. Så ser jag på saken.
Foto: Anders Wiklund/TT
Linn Persson, skidskytte:
– Man kan säga att det är lite sent att börja fundera nu på var OS i vinter ska gå. Det är liksom svårt att göra något åt det. Men jag hoppas att beslutet har varit väldigt väl genomtänkt. Och anser IOK (Internationella olympiska kommittén) och andra som bestämmer att det är okej, då kan vi idrottare inte göra något mer än att också tycka att det är okej. Sen får de kanske titta över beslutsprocessen inför kommande mästerskap, eftersom det väckt så mycket reaktioner.
Foto: Christine Olsson/TT
Sandra Näslund, skicross:
– Nej, jag har ingen direkt åsikt som jag vill yttra mig om. Jag litar på SOK och de som tar dit oss och har hand om oss.
Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån
Felix Monsén, alpint:
– Det är svårt. För oss är OS en livslång dröm och då vill man inte gå ut för hårt om var det är. Men det är klart det är lite jobbigt. Jag lyssnar på lite olika poddprogram och sånt, och Kina är inte skitbra när det kommer till mänskliga rättigheter. Det är otroligt sorgligt vad de håller på med, hur de behandlar folkslaget (uigurer). Jag kan absolut ifrågasätta det.
Foto: Jonas Lindkvist
Hanna Öberg, skidskytte:
– Jag tycker att det är en väldigt svår fråga. Jag tycker självklart att det är problematiskt att vi har OS i Kina. Jag hade hellre tävlat någon annanstans. Samtidigt känner jag inte att jag har möjlighet i dagsläget att påverka de politiska frågorna. Jag får lita på att SOK (Sveriges olympiska kommitté) och förbundet gör det åt mig. Sen när jag inte är aktiv längre kanske det är på ett annat sätt.
Foto: Jonas Lindkvist
Jesper Tjäder, freeskiing:
– Nej, vi åker dit, åker skidor och åker hem. Så jag har aldrig reflekterat över det ens. Det blir att vi åker dit vi åker. Det spelar ingen roll var det är. Vi är där för idrotten.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
Elsa Fermbäck, alpint:
– Det är så svårt, eftersom man vet att besluten tas så högt upp. Så jag har inte tagit så stor ställning till det.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
Elvira Öberg, skidskytte:
– Jag tycker att det som pågår i Kina – bristen på mänskliga rättigheter och så – är synd. Jag tycker att det är lite olyckligt att OS har hamnat där, men samtidigt är det svårt för oss idrottare att bojkotta något tycker jag. Nu har SOK (Sverige olympiska kommitté) bestämt att vi ska åka dit. De har gjort en bedömning som jag ändå litar på. Det är snarare olyckligt att Kina har fått OS från första början, det är inte dit man helst åker. Man vill kunna ta ställning, men samtidigt fokusera på det sportliga.
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Alexander Köll, alpint:
– Jag har inte tänkt så mycket på detta, men det som jag har tänkt är att jag skulle vilja se ett vinter-OS i ett land som kanske har mer att göra med skidåkning än Kina. Jag kanske hellre skulle se OS i ett land som Österrike, Italien, Schweiz eller Sverige. Det skulle vara väldigt häftigt för oss.