Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nar-aik-fragar-finns-det-bara-ett-svar-man-kan-ge-och-det-ar-ja/

Sport

”När AIK frågar finns det bara ett svar man kan ge och det är ja”

Med nye tränaren Bartosz Grzelak hoppas AIK att spelarna får anledning att fira mål oftare än under Rikard Norlings ledning.
Med nye tränaren Bartosz Grzelak hoppas AIK att spelarna får anledning att fira mål oftare än under Rikard Norlings ledning. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Bartosz Grzelak fick frågan redan våren 2017.

– När AIK frågar finns det bara ett svar man kan ge och det är ja.

Då handlade det om att assistera tränaren Rikard Norling. Nu är det Grzelak som tar över sedan Norling fått sparken.

När Bartosz Grzelak kom till AIK från IK Frej sommaren 2017 var klubben på uppgång, man hade såld 17-årige Alexander Isak till Dortmund för cirka 85 miljoner kronor och i november 2018 var Grzelak med som assisterande tränare och hämtade hem SM-guldet på Guldfågeln arena i Kalmar.

På söndag är Grzelak tillbaka i Kalmar som ansvarig för ett lag där guldglansen falnat och krisen är ett faktum.

Men han gillar läget.

”Det är sådana här säsonger som man kommer ihåg. De år man ligger i ingenmansland glömmer man rätt snabbt”, var Grzelaks kommentar till DN när Frej kämpade för att hänga kvar i superettan.

Med sina 41 år blir Grzelak en av de yngsta tränarna i allsvenskan. 

Han är fostrad i Vasalund, hade Rikard Norling som tränare i Brommapojkarna, kom till AIK som junior och gjorde en säsong i A-laget.

Bartosz Grzelaks stora ögonblick som AIK-spelare kom i bortamatchen mot Malmö FF i oktober 1997. Johan Mjällby byttes ut i den 90:e minuten och in kom debutanten Grzelak.

”Den mest taggade minuten genom tiderna”, konstaterade Grzelak när han blev den som spelat kortast tid för AIK i allsvenskan.

För mer speltid än så fick han inte tränaren Erik Hamrén.

Efter en sväng i Vallentuna och norska division 1-laget Nybertsund IL blev han spelande assisterande tränare i IK Frej 2007 och det var där han inledde sin tränarkarriär och var klubbens huvudtränare 2012-2017.

– Han är väldigt strukturerad och tydlig med sin spelidé, säger Adam Gradén som spelade i IK Frej i superettan.

Gradén gillade Grzelaks sätt att leda laget.

– Han hade alltid en tanke med övningar och träningsupplägg, säger Gradén som hade Grzelak som tränare under två och en halv säsong.

Den 14 juni 2017 presenterades Grzelak som ny assisterande tränare för AIK.

– Jag blev inte alls överraskad, utan att tveka så är det den bästa tränare jag haft under mina år, säger Gradén som spelat i IK Brage och avslutade karriären i Brommapojkarna 2019.

Grzelak har själv pratat om att han vill se en passningsorienterad fotboll, strukturerad defensiv och hårt jobb på fasta situationer.

Nu är han tillbaka i AIK och ska försöka genomföra sina idéer.

– Han vill spela genom varje lagdel och han ställer otroligt höga krav på samtliga i omgivningen, det tror jag är nyttigt i AIK, han jobbar stenhårt, säger Gradén.

Läs mer: Bartosz Grzelak klar som ny AIK-tränare

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt