Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 04:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nar-folk-borjar-skruva-pa-sig-ar-det-dags-att-ga/

Sport

”När folk börjar skruva på sig är det dags att gå”

Rikard Norling sätter inte längre frillan i första rummet, men kostym på matchdagen gäller fortfarande.
Rikard Norling sätter inte längre frillan i första rummet, men kostym på matchdagen gäller fortfarande. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

När spelare och ledare börjar skruva och vrida på sig då vet Rikard Norling att det är dags att gå vidare.

– Jag kan inte svara på varför det blir så. Jag önskar ju att jag kunde köra på i samma sätt i tio år utan att det är någon som tycker att det börjar bli jobbigt, men så är det inte, säger IFK Norrköpings tränare med en suck.

Rikard Norling är inne på sin fjärde storklubb på tio år. Sedan 2011 har han avverkat Malmö FF, norska Brann, AIK och nu har han tagit över som tränare för IFK Norrköping.

Det handlar om perioder om runt tre år i varje klubb, sedan är det dags att gå.

– Jag har känt att då börjar folket att vrida och skruva på sig, då är det dags.

Varför folk tröttar på Rikard Norling har han inget bra svar på.

– Jag vet inte, det är väl för att jag är som jag är på något sätt. När du jobbar så tätt och tajt med spelare och tränarteamet så är det inte allt för sällan att det efter tre, fyra år börjar bli så där ”jo, vi vet, vi har full koll på vad du ska säga de närmaste tio sekunderna för det har du gjort så många gånger.”

Men han tycker inte att treårsperioderna är jobbiga.

– Nej, jag kan inte säga att det är jobbigt. Därmed inte sagt att det behöver vara så, att det är skrivet i sten. Men man får nog se det ur de tidsperspektiven. I alla fall så ser jag det så. Andreas Alm har varit längre i sina klubbar, vi är alla olika på något sätt. Han har varit sex år i AIK och är väl inne på femte eller sjätte säsongen i Häcken.

I en första intervju som tränare för IFK Norrköping såg Norling, 49 år, nästan trött ut, den vanliga elegansen var borta.

– Jag kanske är lite mer avslappnad ur perspektivet att jag inte behöver fixa till mig hela tiden på samma sätt som jag kanske höll på med för fem, tio år sedan. Lite mer låt gå, jag kanske inte behöver jobba så hårt med frillan i dag.

Men kostymen och skjortan, som han stryker själv, kommer att sitta som skräddarsydda på hemmapremiären mot Sirius.

– Absolut, det är självklart.

Norling fick sparken från AIK i juli 2020 efter lagets skrala insatser i inledningen av allsvenskan.

Nu går han all in i nästa klubb och förväntas göra resultat direkt.

– En smekmånad kanske finns men problemet är att säsongen är längre än en månad. Man ska in och leverera någon form av resultat direkt, så är det ju. Jag tycker att det skulle vara jäkligt jobbigt om det inte vore så, jag har ju i princip alltid levt med resultatkrav.

Han har tagit SM-guld med både AIK och Malmö FF men någon framgångsmanual har han inte med sig till Norrköping.

– Jag har inte upprättat någon manual, det måste jag erkänna. Jag blir mer och mer medveten om att det skiljer sig rätt mycket från klubb till klubb, det är viktigt att hitta rätt. Mycket handlar om att balansera min egen filosofi med kulturen i klubben, du har både spelkultur, supporterskap och organisationen att ta hänsyn till.

Efter drygt tre månader i IFK Norrköping har han börjat hitta spelare som kan vara hans förlängda arm ut på plan.

– Man får ett första intryck och kollar på vilken nivå de spelat och hur bekant spelaren är med klubben, har han dessutom spelat pojklagsfotboll här sedan tidigare så är det på något sätt ”perfect match”. Men jag vet också, av erfarenhet, att jag börjar känna spelarna först efter ett eller ett och ett halvt år och framför allt i samband med ytterligheter rent sportsligt, hur de reagerar och får allting att tippa över till vinst.

I fjol inledde IFK Norrköping som ett mästarlag men det blev mer än pyspunka och laget slutade slutade sexa.

Efter stor turbulens inom klubben sparkades tränaren Jens Gustafsson, Rikard Norling kom in, en av uppgifterna är att täta försvaret.

Att släppa in 46 mål en säsong till är inte godkänt.

– Vi behöver utveckla försvaret men också fortsätta utveckla anfallsspelet. Samtidigt var anfallsspelet redan något som tillhörde det absolut vassaste i allsvenskan ur perspektivet systematik och metodik. Lyckas vi utveckla båda så kommer vi bli jättestarka.

Mittfältaren Jonathan Levi har stuckit ut hakan och sagt att IFK Norrköping kommer att vara allsvenskans bästa lag framåt.

– Jag kan hålla med och tror att vi kommer att tillhöra lagen som kommer ha bäst offensiv, säger Rikard Norling.

När så kallade experter, fotbollsjournalister och företrädare för elitfotbollen tippade den allsvenska tabellen hamnade Norrköping på femte plats efter Malmö, Häcken, Djurgården och Hammarby.

– Det är inte okej, vi strävar högre upp än så, säger Norling.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt