Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-03 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nar-vi-flog-tankte-jag-hoppas-att-planet-stortar/

”Det värsta är att bli så invaderad inom ens gränser att de går på det mest intima”, säger ishockeyexperten Erik Granqvist om övergreppet han utsattes för under en inkilning när han var en ung spelare.
”Det värsta är att bli så invaderad inom ens gränser att de går på det mest intima”, säger ishockeyexperten Erik Granqvist om övergreppet han utsattes för under en inkilning när han var en ung spelare. Foto: Jonas Lindkvist
SPORT

”När vi flög tänkte jag: Hoppas att planet störtar”

Ishockeyexperten Erik Granqvist kunde sitta på flygplan och tänka:

Hoppas att vi störtar.

Så djup var smärtan efter övergreppet han upplevt i ett omklädningsrum.

I 30 år klarade han inte att prata om traumat. Nu vägrar han att vara tyst.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Under många år drog Erik Granqvist för gardinerna när han kom in på hotellrummet och såg Globen. Han förstod inte varför han reagerade så. Nu vet han. Det var där han råkade ut för ett övergrepp.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 8 Hanna Holmberg lägger makeup på Erik Granqvist inför lördagens NHL-sändning. Programledaren Niklas Jihde har under innebandykarriären avskräckts av inkilningskulturer när han gjort klubbval.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 8 Niklas Jihde, Valentina Lizana och Erik Granqvist förbereder lördagens NHL-sändning i Nent. De kommer att ta upp alla reaktioner som varit kring Granqvists berättelse.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 4 av 8 Erik Granqvist i Luleås mål under en match mot AIK 1991, året efter att han blev utsatt för det inkilningsövergrepp som han berättar om.
Foto: Bildbyrån
Bild 5 av 8 Nents ishockeyexperter Valentina Lizana och Erik Granqvist har båda varit målvakter. Lizana har varit med om inkilningar med alkohol men inget som det Granqvist upplevt.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 6 av 8 Erik Granqvist tänker inte längre be Niklas Jihde att slå honom på armen före sändning för att tända till. Jihde har känt sig obekväm med Granqvists önskan.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 7 av 8 ”Det känns som att jag är på väg till min allra första sändning”, säger Erik Granqvist på väg till Nents NHL-studio för första gången efter att ha berättat om det övergrepp han utsattes för under en inkilning.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 8 av 8 ”Vad grym du är” säger Valentina Lizana när hon för första gången träffar sin expertkollega Erik Granqvist efter att han berättat om övergreppet.
Foto: Jonas Lindkvist