Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nara-halften-brot-i-tryckande-hetta-kritik-mot-vm-arrangor/

Sport

Nära hälften bröt i tryckande hetta – kritik mot VM-arrangör

Kanadas Melanie Myrand och Sasha Gollish under maratonloppet. Foto: Petr David Josek/AP

Nära hälften av löparna bröt det kritiserade maratonloppet i Doha-VM.

Sasha Gollish från Kanada drabbades extrem utmattning på grund av värmen. 

Samtliga tre löpare från Etiopien bröt loppet som avgjordes natten till lördag, svensk tid.

– I Etiopien skulle vi aldrig ha genomfört ett maraton under de här förutsättningarna, sa tränaren Haji Adillo Roba till BBC under loppet.

– Det ska bli intressant att se hur många som går i mål.

40 löpare av 68 slutförde. Svenska Cecilia Norrbom var en av dem som klev av. Hon började bli yr och benen bar henne inte, sa löparen till DN efter att hon lämnat sjuktältet. 

– Jag skulle aldrig göra om det.

Kanadensiskan Sasha Gollish bröt drygt halvvägs in. Lagläkaren Trent Stellingwerff skriver på Twitter att hon drabbades av ”extrem värmestress” – vilket kan vara livsfarligt – men nu mår bra.

https://twitter.com/TStellingwerff/status/1177713033063391232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1177713033063391232&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.bdn.dex.nu%2Fedit%2FqYzFRx4Uf2e88dgpUwyPuf

Finländska Anne-Mari Hyryläinen, 19:e plats, sa att hälsan sattes på prov i ett lopp hon beskrev som ”ganska omänskligt” för Yle.

– Jag känner mig lite svag, eftersom jag har en ganska ordentlig vätskebrist. Jag hade problem efter 20 kilometer med magen och var tvungen att besöka toaletten, men som tur är jämnade det ut sig på slutet. 

Det riktades på förhand kritik mot arrangören om förutsättningarna under loppet. Temperaturen låg över 30 grader och luftfuktigheten steg till 90 procent.

Kenyas Ruth Chepngetich vann på 2.32,43, den långsammaste vinnartiden i VM-historien. Charlotta Fougberg blev bästa svenska på 18:e plats.