Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Näst bäst i världen – men Emma riskerar att inte få en plats i OS

Emma Samuelsson tog VM-silver i fjol och rankas som medaljfavorit i OS.

Frågan är bara om hon får åka till Rio.

Fäktningens kvalsystem är bland de allra tuffaste.

Hon har redan bokat kyrkan till sommaren. Fast Emma Samuelsson hoppas att hon och hennes Daniel får skjuta på bröllopet några veckor. Går allt som hon vill kommer Sveriges främsta fäktare att vara upptagen av en tävling som hon och kompisarna slitit i snart ett decennium för att ta sig till.

För det svenska värjlandslagets del avgörs kampen om OS-biljetterna i helgen i Argentina. Lyckas man kvala in i laget belönas man också med tre platser i den individuella tävlingen. Skulle det inte gå vägen får Samuelsson ytterligare två chanser senare i vår.

– Det vore så kul om vi kunde klara det här tillsammans. Jag är otroligt stolt över det vi gjort hittills, säger Samuelsson inför avresan till världscuptävlingen i Buenos Aires och drömmer om ännu en resa till Sydamerika.

I många sporter är vägen till OS komplicerad. För fäktarna är den särskilt snårig, dels beroende på att konkurrensen ökat och antalet OS-platser minskat, dels på sportens ambition att bredda sig och nå ut till alla världsdelar, vilket gör att Europas alla duktiga fäktare inte får plats.

Läs även: ”Tråkigt att inte alla de bästa nationerna får fäkta OS”

Så trots att Samuelsson tog VM-silver förra sommaren och varit rankad bland de 20 främsta i världen under stora delar av karriären – och trots att idrottsstatistikföretaget Infostrada pekat ut henne som en av Sveriges medaljörer i Rio – är det inte säkert att hon tar sig dit.

– Fäktningen har blivit en global sport och just i värja är det en galen bredd. Man kan nog säga att det är 60 tjejer som kan vinna varje världscuptävling, säger hon och förklarar att det känns tråkigt att en VM-medalj inte garanterar en OS-plats och att det finns fler i världstoppen som riskerar att missa det som skulle bli karriärens höjdpunkt.

Fast nu har Emma Samuelsson aldrig varit typen som grubblar och gräver ner sig. Alltid nära till skratt ser hon möjligheter och är fäktaren som älskar de täta och dramatiska situationerna när allting ställs på sin spets. Just därför ser fram mot de avgörande tävlingarna i Buenos Aires, Budapest och Prag.

– Det kommer att bli galet spännande och det är då jag brukar fäkta som bäst, säger hon och medger i samma andetag att uppladdningen kunde ha varit bättre.

I förra veckan vaknade hon med halsfluss och 39,5 graders feber och tvingades ställa in viktiga träningspass. Men på tisdagsmorgonen var hon tillbaka i Göteborgs Fäktklubbs lokaler i Masthugget – en miljö hon vistats i efter att hon vid en ridolycka som liten drabbades av ett komplicerat armbrott. Det fick henne att satsa på en idrott där hon bara behövde använda ena handen.

En 180 centimeter lång och vänsterhänt tjej är en obehaglig motståndare för vilken fäktare som helst. Emma Samuelsson debuterade på EM endast 14 år gammal, tog EM-silver som 2007 och nådde kvartsfinal i OS i Peking året därpå.

VM-silvret i fjol visade att hon i sina bästa stunder är en av världens bästa. Problemet har alltid varit att dalarna varit för djupa och lägstanivån inte tillräckligt hög. Hon känner själv att hon inte nått sin fulla kapacitet och tror sig veta vad det beror på.

– Jag har alltid tränat mycket, men inte alltid haft tillräckligt bra sparring på hemmaplan, säger hon.

Sedan några år tillbaka har hon heller inte hjälp av mångårige tränaren Sergej Paramonov.

27 år är ingen ålder för en fäktare, men Samuelsson varnar för att karriären går mot sitt slut. Samtidigt gnager vetskapen om att hon skulle kunna bli jämnare och ännu bättre. Oavsett om det blir OS eller inte kommer hon att ta ett sabbatsår och överväga framtiden.

– Kanske flyttar jag utomlands för att hitta en annan form av träning, säger hon och utesluter inte en satsning mot Tokyo 2020.

Blir det OS redan till sommaren har svensk fäktning en medaljkandidat.

Blir det ingen resa till Rio slipper Emma Samuelsson att skjuta upp sitt bröllop.