Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nba-markerar-mot-rasism-vid-ligastart/

Sport

NBA markerar mot rasism vid ligastart

Den nordamerikanska proffsbasketligan NBA kommer att skriva ”Black lives matter” på planerna i Orlando i samband med att ligan återstartar, uppger källor för ESPN.

TT Text

Flera NBA-spelare har krävt att kampen för jämlikhet, mot sociala orättvisor, polisbrutalitet och rasism måste vara en central del när NBA och damserien WNBA startar igen i slutet av juli.

Spelarfackets ordförande Chris Paul sade i helgen att ligan och facket bland annat samarbetar om att spelarna ska få ha andra texter än sina namn på linnena.

– Vi försöker bara fortsätta att belysa de olika problemen kring sociala orättvisor som grabbar runtom i vår liga fortsätter att prata om dag ut och dag in. Folk säger att ingen kommer att tänka på sociala orättvisor i Orlando. Med de här linnena så försvinner det inte, säger Paul till ESPN.

På basketlinnena kan det exempelvis stå ”Black lives matter” eller ”Jag kan inte andas”, eller ha namn som George Floyd eller Breonna Taylor, som dödades av polis i samband med ingripanden.

Ungefär tre fjärdedelar av spelare i NBA är svarta, och många har höjt sina röster i samband med de omfattande protesterna i USA till följd av Floyds död.

Förutom tröjorna kommer texten ”Black lives matter”  stå skrivet vid sidlinjerna på alla de tre arenor i Florida som används när NBA återupptas, enligt källorna, som uppger för ESPN att även WNBA har motsvarande planer.

Ämnen i artikeln

Rasism
Basket NBA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt