Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nervös ”Vön” snabbast: ”En chock för hjärtat”

Idre. Victor Öhling Norberg var snabbast när kvalet till lördagens världscuptävling i skicross avgjordes i Idre. Men det var en nervös världsmästare som gav sig ut i den tuffa backen. Veckorna efter jul hade han hög feber. Dessutom har ryggen krånglat.

– När man inte kört kondition på länge så blir det som en liten chock för hjärtat, men nu känns det bra, säger ”Vön”.

Victor Öhling Norberg är regerande världsmästare i skicross och nominerad till priset ”Årets prestation” vid Idrottsgalan på måndag. Men den här säsongen har det inte gått som på räls.

Hittills har det bara blivit en pallplats i världscupen, tredjeplatsen i Arosa i mitten av december. Strax före jul fick han återigen problem med de diskar i ryggen som även tidigare krånglat.

– Jag har varit sjukt nervös inför det här. Sista träningsåket inför sista tävlingen i Innichen skadade jag ryggen igen. Jag har legat hemma i Funäsdalen från den 24 december tills för bara ett par dagar sedan i väldigt hög feber och med ont i ryggen, så det har inte varit en perfekt uppladdning, säger han efter att i flera minuter pustat ut i målfållan i Idre.

– Nu känns det bra. Det går ju bra i alla fall. Men när man inte kört kondition på länge så blir det som en liten chock för hjärtat.

Är det influensa du varit sjuk i?

– Jag vet inte. När jag var hemma nu var 50 procent av alla jag känner sjuka, så det är väl något som går.

”Vön” körde kvalet med en värmeväxlare framför munnen efter en tids sjukdom.
”Vön” körde kvalet med en värmeväxlare framför munnen efter en tids sjukdom. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Vön” körde kvalet med en värmeväxlare framför munnen.

– Jag har gjort det förut, för två säsonger sedan när jag hade lunginflammation. Nu när jag varit sjuk så länge var det bra att ha den här.

Hur känns ryggen?

– Den känns jättebra nu, det betyder inte att den är bra.

– Jag har ett diskbråck, disken är väldigt stabil just nu, gör man inte jobbet hela vägen kan den flytta på sig ganska lätt.

Torsdagens kval gällde kvalificering för lördagens världscuptävling i Idre, även på söndag är det världscup på samma plats. Kvalet till den avgörs under fredagen.

Banan i Idre är känd som en av de svåraste under världscupen, dels på grund av de många hoppen, ”rullarna”, och dels på grund av sikten där skuggiga partier gör det svårt för åkarna.

– Det är en väldigt tuff bana med många tunga landningar, det är hårt och det är 58 rullar som du ska tajma och pumpa perfekt. Det här är extremt, säger Victor Öhling Norberg.

Förutom Victor Öhling Norberg var även Victor Andersson (10:a) och Erik Mobärg (23:a) bland de 32 som gick vidare till lördagens tävling.

Victor Sticko och David Mobärg lyckades inte ta sig vidare från kvalet.

I damernas kval var världscupledande Sandra Näslund helt suverän och vann hela 2.12 sekunder före tvåan Georgia Simmerling från Kanada.

– Jag kände att skidorna gick snabbt och att jag fick med mig dem, speciellt i mittenparitet, säger Näslund.

– Formen är god. Jag siktar på seger. Det är skönt för självförtroendet att känna att man är snabb.

Även Alexandra Edebo och Lisa Andersson gick vidare till lördagens kvartsfinaler.

Andersson är liksom Sandra Näslund redan klar för OS i Pyeongchang. För Ededo, som slutade sjua i kvalet, är tävlingarna i Idre avgörande för om hon tar en OS-plats eller inte.

– Jag försöker att inte lägga så mycket press på mig själv, men jag har det i bakhuvudet. Resultatmässigt behöver jag två topp-åtta eller en topp-fyra-placering här, säger Edebo.