Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nfl-donerar-23-miljarder-till-kampen-mot-rasism/

Sport

NFL donerar 2,3 miljarder till kampen mot rasism

Collin Kaepernick (mitten) skapade stora rubriker när han knäböjde för att protestera mot polisvåld. Arkivbild.
Collin Kaepernick (mitten) skapade stora rubriker när han knäböjde för att protestera mot polisvåld. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Under tio år ska den amerikanska fotbollsligan NFL donera 250 miljoner dollar, drygt 2,3 miljarder svenska kronor, till kampen mot rasism.

TT Text

Detta efter den senaste tidens protester i USA, efter att George Floyd dött under ett polisingripande i Minneapolis förra veckan.

”NFL förstärker sina insatser kring social rättvisa genom att under tio år donera 250 miljoner dollar till att bekämpa systematisk rasism och för att stötta kampen mot pågående och historisk orättvisa mot afroamerikaner”, skriver ligan i ett uttalande.

Under 2016 skapade NFL-stjärnan Colin Kaepernick stor uppmärksamhet då han knäböjde under nationalsången som en protest mot bland annat polisbrutalitet. Flera andra spelare gjorde senare detsamma. Efter sina protester blev Kaepernick utfryst ur NFL och fick inte sitt kontrakt med San Francisco 49ers förlängt.

Efter den senaste tidens protester och uppmärksamhet kring Black Lives Matter-rörelsen har NFL gått ut och bett de knäböjande spelarna om ursäkt.

Ämnen i artikeln

Rasism

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt