Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

NHL-listan: Målvaktstekningar och hattrick i slagsmål

Foto: Mel Evans/AP

Det var en vecka av hyllningar. Både av Martin Brodeur som fick en egen staty, Sidney Crosby, Erik Karlsson och en liten elvaårig hjälte i St. Louis.

1) Ville spela 60 minuter

Martin Brodeurs nummer 30 pensionerades i taket i New Jerseys arena i tisdags efter fyra dagars firande av hockeyhistoriens bäste målvakt. När han var sju år fick han frågan var han ville spela i laget. Han svarade målvakt, för då fick han spela alla 60 minuterna.

2) Målvaktstekning

I hyllandet av Brodeur ingick en ovanlig tekning. När New Jersey mötte Washington fick Brodeur göra en symbolisk tekning mellan målvakterna Cory Schneider och Braden Holtby.

3) Sidney Crosby

Okej, Henrik Lundqvist nollade Crosby i onsdags, men hans form och comebacken efter hösten är närmast hysterisk. Crosby nådde 900 poäng och har klättrat till sjätte plats i poängligan. Han gjorde 19 poäng på de 30 första matcherna. Nu har han gjort 34 på de senaste 22. Målsviten på sju matcher var hans karriärs längsta.

4) Erik Karlsson

I 6–1-segern mot Toronto blev Erik förste back med två matcher med fyra assist på en säsong sedan Chris Chelios 1994-95. Han har också nått 60 poäng totalt för tredje säsongen i rad. Fjärde om man räknar bort senaste lockoutsäsongen.

5) Coachen tjänar mest

När Toronto nu slipper Dion Phaneufs löneutbetalning är det inte längre än spelare som tjänar mest i det spelarbåset. Det gör coachen Mike Babcock.

6) Utmaningssuccé

Den nya regeln där coacherna kan utmana domslut vid mål om de anser att målvakten störts eller de tycker det var offside innan, har blivit en succé. Vid 74 procent av utmaningarna har coacherna visat sig ha rätt.

7) Fight x 3

När Buffalo tog emot Florida i tisdags brakade hemmalagets Evander Kane och gästernas Alex Petrovic ihop och slogs i andra perioden. Inget konstigt med det. Men det hände ytterligare en gång mellan dem senare i mittperioden. När de slängde handskarna för tredje gången i tredje perioden var det dock slutspelat för duon som knappast firar semester ihop i sommar.

8) Och så var de 82

Oskar Sundqvists NHL-debut för Pittsburgh mot Tampa betydde också att rekordantalet svenskar i ligan den här säsongen steg till 82.

9) Gav bort klubban

Ni har säkert sätt småkillarna som hänger över spelargången för att få en klubba. Efter en St. Louis-match fick 11-årige Noah Kleinlehrer Vladimir Tarasenkos klubba. En riktig dyrgrip även om just Noah var klädd i en Jori Lehterä-tröja. På väg ut fick han se en mindre kille med Tarasenko på ryggen. Då vände han och gav klubban till honom. En gest som fick St. Louis ledning att ta kontakt med Noah för att hedra honom.

10) 10-poängsmatchen

I söndags var det 40 år sedan Darryl Sittler gjorde sex mål och fyra assist när Toronto slog Boston med 11–4 i Maple Leafs Garden. Det är givetvis rekord för en spelare i en match. 13 gånger sedan den där dagen 1976 har spelare gjort åtta poäng som bäst. Sam Gagner senast 2012 i Edmonton och även Patrik Sundström finns med på den listan. Han gjorde åtta poäng (3+5) för New Jersey mot Washington 1988.