Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/niclas-ekberg-tillbaka-i-handbollslandslaget/

Sport

Stjärnan som nobbade VM får chansen i OS-kvalet

Bild 1 av 2 Niclas Ekberg tackade nej till spel i VM – men till nästa månads OS-kval är högersexan tillbaka.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 2 av 2 Glenn Solberg presenterade på tisdagen spelartruppen till OS-kvalet i Berlin.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Niclas Ekberg, 32, är tillbaka i handbollslandslaget.

Kielstjärnan var den enda av spelarna som tackade nej till VM som blev uttagen i spelartruppen till OS-kvalet i mars.

– Han är en av världens bästa på sin position, säger förbundskapten Glenn Solberg om högersexan.

Köra på med bragdlaget som skrällde till sig ett VM-silver i Egypten eller välkomna tillbaka stjärnspelarna som nobbade mästerskapet?

Det var frågan för Glenn Solberg inför trupputtagningen till det stundande OS-kvalet.

– För oss tränare är det bara positivt att vi har så många bra spelare att plocka ut, konstaterar den norske förbundskaptenen.

Trots den enorma framgången i Kairo är Sverige inte garanterade spel i sommarens OS i Tokyo. Kvalet till spelen genomförs 12–14 mars i Berlin mot Tyskland, Algeriet och Slovenien i en grupp där de två främsta lagen går vidare.

Den spelartrupp som ska föra Sverige till ett nytt mästerskap i Japan, och dessutom ta sig an Montenegro i EM-kvalmatchen i Lund den 9 mars, skulle visa sig handla om i stort sett samma gäng som tog sig ända till VM-final mot Danmark.

Med ett stort undantag.

För tidigare så viktiga landslagskuggar blev är dörren tills vidare stängd för spelare som Lukas Nilsson, Jesper Nielsen, Andreas Nilsson och Linus Arnesson.

En som däremot åter är uttagen är Niclas Ekberg, som avböjde spel i VM på grund av oro för coronaviruset och pandemiläget i världen.

Tysklandsproffset är tillbaka på bekostnad av högersexan Valter Chrintz som gjorde ett fint mästerskap i Egypten som komplement till Daniel Pettersson.

– Det var med tungt hjärta som jag ringde till Valter och sa att han inte kom med. Han var med i VM och presterade bra. Han är en fantastisk spelare och person, säger Glenn Solberg och fortsätter:

– Samtidigt får vi in en världsklasspelare i Ekberg som presterat så bra på hög nivå i många år. Det blir en fin tillgång.

På mittsexpositionen fortsätter Solberg att förlita sig på Max Darj, Fredric Pettersson och Anton Lindskog i stället för att plocka in Andreas Nilsson eller Jesper Nielsen.

– Vi önskar ha mittsexor som kan spela båda vägarna (försvar och anfall) som treor (central position i ett 6-0-försvar). De tre som är med nu spelar som treor i sina klubblag. De gjorde det bra i VM och gjort det tidigare också, säger Solberg.

En som missade VM på grund av skada var vänstarnian Simon Jeppsson, men vare sig han eller Rhein-Neckar Löwen-proffset Lukas Nilsson gick före Jonathan Carlsbogård och Alfred Jönsson som båda slog igenom stort i VM.

– Vi har haft ett mästerskap där Carlsbogård och Alfred har spelat fantastiskt bra. De är väldigt spännande spelare som tog vara på chansen. Det är svårt att undgå spelare som har tagit ett VM-silver.

– Både Lukas och Jeppsson är bra spelare men valet föll på Carlsbogård och Alfred.

Nyckelspelaren Andreas Palicka avslutade VM med en skada och har varit ett frågetecken inför stundande EM- och OS-kval – men målvakten fanns ändå med när spelartruppen presenterades.

– Jag hoppas och tror att Palicka är redo till den veckan. Vi vet att vi måste matcha laget och Palicka på ett förnuftigt och smart sätt för att få ut det bästa av laget, säger Glenn Solberg.

Läs mer:

Efter silversuccén – nästa VM-final spelas i Stockholm

Skador tvingar Jacobsen sluta i landslaget

Ämnen i artikeln

Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt