Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nico Rosberg tog VM-titeln i formel 1 efter stor dramatik

Foto: Luca Bruno/AP

Nico Rosberg är den 32:a världsmästaren i formel 1 genom tiderna.

Han slutade tvåa i årets sista lopp i Abu Dhabi efter förre världsmästaren Lewis Hamilton. Och de sista varven bjöd på stor dramatik.

Nico Rosberg blev den andre sonen till en före detta världsmästare, som också vinner formel 1-VM.

Hans pappa Keke vann VM 1982.

Jämnhet på en hög nivå bygger mästare. Det fick sannerligen Lewis Hamilton erfara efter sin tionde seger för säsongen, hans 53:e totalt i karriären.

Trots att han blev den vinstrikaste föraren 2016 kunde han inte försvara sin VM-titel. Han får vänta med att bli förste britt till fyra VM-titlar.

Nico Rosberg tog sin fjärde raka andraplats och den femte totalt i år.

Efter sedvanligt firande med att bränna däcksgummi på banan klev en överlycklig 31-åring ur bilen, gick fram till fronten och kysste den.

Glädjen gick inte att ta miste på när han kom in i rummet bakom prispallen där formel 1-basen Bernie Ecclestone väntande. Rosberg gick fram till Ecclestone och lyfta upp honom i en riktig björnkram.

– Det blev inte alls som jag ville ha det på slutet av loppet, säger Rosberg och andas ut efter prisutdelningen när tårarna flödade.

– Jag är väldigt glad att det ändå gick bra till slut. Jag är väldigt stolt att ha klarat av samma bedrift som min pappa också gjorde.

Bara Graham och Damon Hill är far son före Rosbergs att vinna VM.

Men avslutningen blev en nagelbitare, där Rosberg mycket väl hade kunnat förlora allt på sista varven.

Rosberg behövde bara komma på pallen även om Hamilton vann för att det skulle räcka till VM-titeln.

Loppet utvecklade sig precis som han ville och långa stunder var Hamilton i ledningen med Rosberg som tvåa. Således en klar marginal för att Rosberg skulle vinna VM-titeln.

Quiz: Vad kan du om F1-profilerna?

Men de sista varven utvecklade sig till ett sällan skådat drama. Inte bara utspelat på banan Yas Marina utan också i radiokontakten mellan teamen och förarna.

På slutet började nämligen Hamilton dra ner på tempot.

Rosberg strax bakom ville inte riskera något och försökte aldrig ta sig om.

Det fick till följd att förarna bakom kom i fatt. Sebastian Vettel körde strålande på slutet och pressade Max Verstappen. På näst sisat varvet var han om nederländaren för att sätta in en sista attack på Rosberg.

Även om Vetel lyckats och tagit andraplatsen hade det ju inte påverkat utgången av VM till för del för Hamilton, som var tolv poäng efter sin stallkamrat inför loppet.

Men för Hamilton i ledningen och med Rosberg som tvåa var hans enda chans att få hjälp av andra förare bakom.

Brittens chans låg i att något skulle hända vid en eventuell omkörning av Rosberg. Skulle tysken ha brutit, eller hamnat utanför pallen hade ju Hamilton blivit världsmästare igen om han vann loppet.

Med tre varv kvar fick Hamilton en klar order om vad han skulle göra. Men Hamilton vägrade.

Hamilton uppmanades från teamet att öka tempot för att kunna ta segern.

Då svarade Hamilton:

”Jag leder ju”.

Hamiltons sista chans lyckades dock inte. Vettel kom aldrig så nära att han kunde sätta in någon allvarlig attack på Rosberg där VM-titeln skulle ha kunnat äventyras.

Marcus Ericsson avslutade året på en 15:e plats.

För två förare var detta sista loppet i karriären. Jenson Button, världsmästare 2009, fick avsluta sin karriär med ett brutet lopp efter bara 14 varv sedan hans högra framhjul vikt sig.

Brasilianaren Felipe Massa, som bäst VM-tvåa 2008, körde sitt 250:e och sisat lopp på söndagen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.