Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nigeria-laddar-for-curlingpremiar-forsta-hallen-byggs/

Sport

Nigeria laddar för curlingpremiär – första hallen byggs

Bygget av den första curlinghallen i Nigeria har påbörjats.
Bygget av den första curlinghallen i Nigeria har påbörjats. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Curlingen har tagit ett stort steg för att spridas över världen. I Nigeria har nämligen de första spadtagen för den allra första curlinghallen i Afrika tagits.

TT Text

Om allt går som det ska står en curlinghall redo att användas i turiststaden Calabar i Nigeria runt julen 2021, uppger det internationella förbundet på sin hemsida.

Det finns enligt förbundet 55 professionella och nära 900 registrerade curlingspelare i landet, som blev medlem i det internationella förbundet 2018 och deltog i mixed-VM 2019.

– Vi vill att sporten ska kunna spelas lokalt i landet och hjälpa oss att spara in på resekostnader för isträning. Dessutom vill vi introducera sporten för andra afrikanska länder, säger det nigerianska förbundets ordförande Daniel Damola.

Och han är entusiastisk. Målet är inte bara en curlingbana, hallen ska innehålla två större isbanor, en med fem curlingbanor, och en för andra sporter som utövas på is. Dessutom planerar förbundet för restauranger, barer, affärer, gym och ett konferenscentrum.

Det hela lär dock inte bli billigt, då genomsnittstemperaturen i kuststaden Calabar ligger på 25 plusgrader. För att finansiera bygget ber Nigerias förbund via Twitter människor att skänka pengar. Damola hävdar att Nigeria är redo för curling och att befolkningen är entusiastisk inför denna för dem udda sport.

– Vi har fått oräkneliga mejl som gratulerar oss för hur långt vi har kommit. Trots att hela planeten går igenom en tuff tid fortsätter vi att sträva efter målet, att få denna lokal byggd, säger han.

Ämnen i artikeln

Curling
Nigeria

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt