Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Otäck svenskkrasch i OS-banan – men ingen ny nackskada för Hedberg

Måns Hedberg kraschade illa i slopestylekvalet i OS.
Måns Hedberg kraschade illa i slopestylekvalet i OS. Other: Andreas Hillergren/TT

PYEONGCHANG. Niklas Mattsson är klar för final i snowboardens slopestyle.

Men Måns Hedberg, 24-åringen som bröt nacken i våras, kraschade otäckt i blåsten i Pyeongchang – och lämnade sin OS-debut i ambulans.

Efter viss oro kom lugnande besked: Det rör sig inte om någon ny nackskada.

I våras bröt snowboardåkaren Måns Hedberg nacken och trodde att OS-drömmen var körd.

Ändå stod han på start i lördagens slopestylekval i Pyeongchang, men då var olyckan framme igen.

Som väntat ställde vinden till det för världseliten i de sydkoreanska bergen. Hedberg drabbades av rejäl motvind på sista hoppet i sitt första åk – och landade illa.

– Hela åket såg lovande ut, men man såg direkt i avhoppet att farten inte skulle räcka. Det var jävligt olyckligt, säger förbundskapten Jocke Hammar till DN.

– Det blev värre och värre vindbyar i andra heatet, varannan åkare flög mycket och varannan gick kort. Måns var en av dem som fick motvind. Han landade på fötterna, men studsade ner för landningen och slog i huvudet lite på vägen. 

Bilderna var otäcka. Svensken bröt tävlingen och fördes iväg med ambulans.

– Det är klart att man blir extra orolig på grund av Måns historia, med nacken, säger Hammar.

Hedberg, som även är OS-uttagen i nya grenen big air, kördes till sjukhus för röntgen. 

Efter att par timmar kom lugnande besked. Snowboardåkaren kan visserligen ha drabbats av en hjärnskakning, men har inga nackskador och var på lördagsförmiddagen svensk tid på väg tillbaka till OS-byn.

”Röntgenbilderna såg bra ut. Inga frakturer, men han har en liten blödning i käken som orsakar en del smärta”, skriver Jocke Hammar i ett sms till DN.

”Det känns ändå positivt i denna tråkiga och tunga stund”.

Ett par tänder var lösa och några flisor i tänderna utslagna. Men det är sådant som man kan tävla vidare med under ett OS, säger Hammar. Om nu Hedberg kan komma till start i big air.

”Han har eventuellt en liten hjärnskakning så vi kommer att behöva testa honom de kommande dagarna, och utifrån det ta ett beslut när det närmar sig”.

Niklas Mattsson är klar för OS-final.
Niklas Mattsson är klar för OS-final. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Trots Hedbergs krasch, och trots att stjärnan Sven Thorgren missar OS på grund av skada, får Sverige ändå en snowboardåkare i söndagens final.

Tvåfaldiga VM-medaljören Niklas Mattsson fick även han motvind på det sista hoppet i sitt första kvalåk och föll. I det andra tog svensken av sig jackan för mindre vindfång, valde att sänka svårighetsgraden på sitt sista trick från en 1440-rotation (fyra varv) till en 900 (två och ett halvt varv). Det räckte till en finalplats – som sjätte och sista åkare i lördagens första heat.

– Det här bevisar att Niklas är en av världens bästa snowboardåkare, säger Hammar.

Vad har han för chanser i finalen?

– Han har bra chanser. För nu gick han till final på ett väldigt strategiskt åk. Det var ju lite problem med vinden i hans heat också.

Med facit i hand, borde tävlingen ha genomförts?

– Nu såg jag inte de sista åken eftersom jag åkte iväg till Måns i stället. Men jag pratade med den finska tränaren och hon sa att det var konstigt att man fortsatte tävla. För det blev bara värre och värre med vindbyarna.

Läs mer: Här är träningen som världseliten talar tyst om  

Läs mer: Lär dig snacka slopestyle  

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.