Nils Palmgren: Duplantis räddar ett EM som skymts av Bahtaaffären - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Duplantis räddar ett EM som skymts av Bahtaaffären

Armand Duplantis är förste svensk att hoppa över 6 meter i stavhopp.
Armand Duplantis är förste svensk att hoppa över 6 meter i stavhopp. Foto: Jessica Gow/TT

Friidrotten söker med ljus och lykta efter Usain Bolts ersättare. Kanske kan en 18-årig svenskamerikan från den amerikanska södern fylla tomrummet.

Söndagskvällens magiska EM-guld är bara det första av många som Armand Duplantis kommer att vinna.

När han vaknar i dag är det vardag och vanlig måndag. Undrar då om 18-årige Armand Duplantis fattar vad han ställt till. 

Direkt efter söndagskvällens EM-drama hade han ingen aning om vad han gjort. Han kom inte ens ihåg de otroliga hoppen på sex meter och 6,05. Allt var bara kaos och total lycka och glädje.

Själv satt jag vid ringside vid stavhoppet och upplevde på nära håll det största jag varit med om som åskådare. Spänningen var otrolig och en författare hade inte kunnat skriva ett mer dramatiskt manus.

Att se koncentrationen i Duplantis ansikte när han sprang med staven lyft, att se honom sätta i den med full kraft och sedan med hjälp av katapulteffekten ta sig upp till 6,05 och där glida över ribban med luft och sedan landa i en enda stor glädjeexplosion, var fantastiskt.

Att klara det som 18-åring i ett så pressat läge visar att Armand Duplantis är utrustad med ett mycket starkt psyke.

Och om han var ett stort namn inom friidrottsvärlden innan EM, så är han efter söndagskvällens drama ett namn på alla idrottsälskares läppar. Den unge svenskamerikanen passar också perfekt in på arbetsbeskrivningen på en världsstjärna: rolig och med glimten i ögat, vältalig, orädd och med stort självförtroende. Och framför allt, han är ung och har framtiden för sig.

På Berlins olympiastadion fick vi också se ett tronskifte. Kungen Renaud Lavillenie tvingades lämna över regalierna till prins Armand Duplantis. Och det tronskiftet var vackert att skåda. Den vänskap och respekt 18-åringen och 31-åringen har för varandra är mycket speciell. Duplantis har alltid berättat hur mycket fransmannen betytt för honom. 

Men han har också varit tydlig med sitt mål: att besegra sin idol och ta världsrekordet ifrån honom.

På Olympiastadion insåg Renaud Lavillenie att den framtiden redan är här och han visade på ett generöst sätt att han kan förlika sig med den.

Men Armand Duplantis EM-guld på söndagskvällen fyllde också en politisk funktion. Guldglädjen på EM:s sista dag gjorde att svenska friidrottsförbundets ledning kunde glömma "affären Meraf Bahta".

Men bara för en kort stund. 

Förbundets hanterande av dopningsmisstankarna mot Meraf Bahta har fått hård kritik, också internt. Att man lät 29-åringen tävla på 10.000 meter var ett konstigt beslut som till sist slog tillbaka på Bahta själv som inte orkade ställa upp på 5.000 meter.

Nu kommer ärendet att avgöras under hösten och vare sig Meraf Bahta fälls för dopningsbrott eller inte så kommer ansvariga få motta hård kritik. Huvuden kan rulla.

Men inte denna måndag. Denna måndag gläds vi med en 18-årig svenskamerikan som visade alla vad verklig idrott är när den är som bäst: glädje, spänning och dramatik.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.