Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nilsson struken, Peterson femma

Stina Nilsson åkte ärevarv – sedan blev hon diskad.
Stina Nilsson åkte ärevarv – sedan blev hon diskad. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Stina Nilsson trodde att hon kommit trea i finalen i den klassiska världscupsprinten i Drammen.

Men kort efter finalen petades hon ned till sjätte plats. Juryn ansåg att hon bytte spår regelvidrigt.

– Verkligen gränsfall, säger förbundskapten Rikard Grip.

Nilsson tog sig över mållinjen slagen av norskorna Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg, men några minuter senare hade hon fallit ned till sista och sjätte plats i den officiella resultatlistan.

– Jag har inte sett filmen än och vet inte varför jag petades ner, säger Stina Nilsson.

– Men jag respekterar juryns beslut.

Anledningen till att två av de fem i tävlingsjuryn straffade Nilsson var att de ansåg att hon hindrade finländskan Krista Pärmäkoski i början på upploppet.

– Vi tycker att det fanns plats för henne att kliva in mellan Östberg och Pärmäkoski. Det var värt att lämna in protest, så att alla fem i juryn fick titta på det. Deras åsikt får vi respektera, säger Rikard Grip.

För Caspersen Falla var det tredje raka segern i Drammen.

Trots domslutet behåller Stina Nilsson sin ledning i världscupens sprintcup, men avståndet krympte till bara 18 poäng. Dessutom får hon med sig ett gult kort, vilket innebär diskning vid en ny förseelse. Härnäst väntar ännu en klassisk sprint i Stockholm.

– Det är en hel vecka dit och jag gillar att köra skejt också. Sprintcupen tänker jag inte på, men det var kul att vara tillbaka, jag har saknat världscupatmosfären, säger Nilsson.

– Och jag är ändå nöjd med tävlingen i dag. Det kändes väldigt bra i kroppen och jag tycker jag gjorde det väldigt bra.

I herrfinalen var Teodor Peterson ende svensk. Han kämpade länge för en pallplats, men kroknade på upploppsrakan och slutade femma.

Petter Northug, som tog sin första seger i Drammens sprint, vann före landsmännen Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal och Finn Haagen Krogh.

Fem svenskor nådde kvartsfinalerna – Ida Ingemarsdotter, Nilsson, Linn Sömskar, Jennie Öberg och Maria Nordström, som ersatte en sjuk Jonna Sundling. Nilsson och Ingemarsdotter klarade sig vidare till semifinal. Där var Nilsson trea i sitt heat och tog sig vidare till final på tid. Ingemarsdotter kom fyra i sitt och slogs ut.

Charlotte Kalla?

Med åtta hundradelars marginal missade hon som 31:a att ta sig vidare från kvalet, där de 30 bästa gick vidare.

Peterson, Oskar Svensson och Johan Edin kvalade in på herrsidan. Svenssons tävling tog slut i kvartsfinalen. Peterson tog en finalplats tack vare sin starka tid. Edin föll efter en krock i en kurva.