Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nilsson-sverige-inte-aktuellt-som-em-arrangor/

Sport

Nilsson: Sverige inte aktuellt som EM-arrangör

Flytten av EM-slutspelet till nästa sommar har gett tre utsedda arrangörsstäder problem, men det är inte troligt att Sverige utses till ersättare.
Flytten av EM-slutspelet till nästa sommar har gett tre utsedda arrangörsstäder problem, men det är inte troligt att Sverige utses till ersättare. Foto: Sergei Mikhailichenko/Sipa USA

Flytten av EM-slutspelet till nästa sommar har gett tre utsedda arrangörsstäder problem.

Sverige och Friends arena har två gånger fått nobben som EM-värd. Öppnar sig möjligheten till en tredje gången gillt?

– Jag förstår att förhoppningar väcks, men jag tror inte det, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

TT Text

Tidigare i veckan gick Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, ut med uppgiften att det planerade mötet för den exekutiva kommittén flyttas från den 27 maj till den 17 juni. Ett av skälen var att tre av de tolv utsedda EM-städerna inte fullt ut kunde garantera att man kan stå som EM-arrangör.

– Vi har haft samtal med nio städer där allt är klart. Vi har problem med tre städer som vi ska prata vidare med, sade Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin.

Han ville inte uppge vilka städer det handlar om. Glasgow pekades tidigt ut som en, men från Skottland kom snabbt dementier.

Karl-Erik Nilsson sitter i Uefas exekutiva kommitté. Han bekräftar att det finns vissa frågetecken kring några städer, men är av uppfattningen att de tolv utsedda arrangörerna ger grönt ljus och att EM-slutspelet avgörs som planerat 11 juni till 11 juli 2021.

Städerna är Köpenhamn, Glasgow, London, München, Rom, Baku, S:t Petersburg, Budapest, Bukarest, Amsterdam, Bilbao och Dublin.

– Mitt stalltips är att det kommer att bli de här tolv värdstäderna. Däremot har man inte fått hundraprocentigt okej hela vägen. Det är bland annat därför som Uefas möte är framflyttat till den 17 juni. Skulle det vara så att någon av någon anledning inte kan fullfölja och hoppar av kommer man nog inte att ta in någon ny arrangör utan snarare försöka fördela matcherna till de redan befintliga arrangörerna, säger Nilsson.

Har Sverige fått en förfrågan att eventuellt ta över värdskapet om någon eller några av de utsedda arrangörsländerna backar ur?

– Nej.

Med den då nybyggda Friends arena i ryggen ansökte Fotbollförbundet om att få vara med och arrangera det utspridda EM-slutspelet 2020.

Men Uefa föredrog Parken i Köpenhamn.

– 2014 var vi i allra högsta grad med i rejset och då var vi otroligt besvikna över att inte få möjligheten, säger Karl-Erik Nilsson.

När Bryssel 2017 meddelade att staden inte skulle få sin tilltänkta EM-arena klar i tid anmälde Sverige och Friends arena sitt intresse som ersättare.

Uefa valde i stället att förlägga fler matcher till Wembley i London.

Ett tredje försök att få en del av EM till Sverige så gott som utesluter Karl-Erik Nilsson.

– Jag förstår att förhoppningar väcks, men jag tror att det är en utopi att tänka att man tar in ytterligare en värdstad. Jag tror att man (städerna med problem) kommer att göra vad man kan för att få arrangera. Det är ett världsevent, som många bara får chansen att arrangera en gång i livet, så att säga. Det återstår en del detaljer att lösa, men jag tror inte att Uefa kommer att vända sig till några nya värdstäder, säger han.

Läs mer: Karl-Erik Nilsson: ”Smärtgränsen för svensk elitfotboll är mitten av juni”