Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nilsson tog sjätte sprintsegern

Stina Nilsson. Arkivbild.
Stina Nilsson. Arkivbild. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Nilsson tog inte hem sprintcupen.

Men hon har ändå vunnit mest av alla den här säsongen. Sjätte segern i sprint kom i säsongsavslutningen i Quebec.

– Jag har haft en fantastiskt fin säsong, säger hon.

Världscupen i längdskidor avslutas med en minitour i Kanada. Och när sprinten avgjorts är det inga tvivel: så länge Stina Nilsson står på benen eller inte bryter staven är hon starkast. Nilsson tog sin nionde världscupseger den här vintern, den sjätte i sprint, efter en spurtuppgörelse med Maiken Caspersen Falla. Det är fler segrar än någon annan svensk åkare lyckats med under en säsong någonsin.

– Jag är otroligt nöjd med vad jag åstadkommit under sommaren och som har lett fram till vad jag har presterat under säsongen. Jag har en annan fysisk kapacitet, under loppet kan jag hinna med att tänka och fatta snabba beslut, det tror jag är nyckeln i sprint. Sen har kapaciteten visat sig i distans också, säger Nilsson i SVT.

Falla fick nöja sig med en andraplats – för sjunde gången den här vintern – men norskan säkrade ändå segern i sprintcupen

Hanna Falk blev trea för femte gången i år och Ida Ingemarsdotter fyra – hennes säsongsbästa.

Heidi Weng blev sist i finalen men fick jubla ändå. Norskan säkrade segern i den totala världscupen efter att Krista Pärmäkoski inte tog sig vidare från kvartsfinal.

Anna Dyvik och Charlotte Kalla fick också respass i kvartsfinalen, medan Anna Haag och Emma Wikén inte tog sig vidare från tidskvalet tidigare på fredagen.

De svenska åkarna på herrsidan hade en tung dag i Quebec.

Desto roligare var det för hemmaåkaren Alex Harvey, som vann sprinten före Finn Hågen Krogh.

Fyra av fem svenska åkare på herrsidan gick vidare från kvalet. Alla fyra misslyckades med att ta sig vidare från kvartsfinalerna.

Marcus Hellner är Sveriges största hopp på herrsidan sett till hela minitouren i Quebec, som fortsätter under helgen. Men att få ett hyfsat resultat i sprinten var en viktig nyckel för svensken – som inte alls lyckades utan blev sist i sitt heat.

Viktor Thorn, Teodor Peterson och Emil Jönsson slogs också ut i kvartsfinal, medan Martin Johansson inte ens gick vidare från tidskvalet.

I stället var det hemmaåkaren Alex Harvey som fick glänsa. När storfavoriterna i norrmannen Johannes Høsflot Klæbo och Federico Pellegrino, Italien, försvann i semifinal fortsatte Harvey att köra lika hårt som han gjort hela dagen – och vinna före Finn Hågen Krogh.

Klæbo var dock troligen inte alltför ledsen. Den unga norrmannen säkrade under dagen segern i sprintcupen och 20-åringen blir enligt NTB den yngsta någonsin att ta hem titeln. Han passerar Teodor Peterson, som tidigare var den yngste att klara det som 24-åring.

När touren drog igång med sprint saknades Kikkan Randall, som tog VM-brons i sprint tidigare i år. Enligt rapporter från SVT har amerikanskan drabbats av hjärtproblem och tvingats avbryta träningen under torsdagen. Randall ska ha haft ovanligt låg puls flera gånger och ha råtts av läkare att inte tävla.