Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nilsson tvåa bakom Falla

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Stina Nilsson kom på pallen igen. Men sprintsuveränen Maiken Caspersen Falla kunde hon inte göra någonting åt när finaltouren i världscupen i längdskidor inleddes med fristilssprint i Gatineau, Kanada.

Maiken Caspersen Falla hade kopplat ett stadigt grepp om världscupens sprintbuckla redan före den långa Kanada-turnén.

Tisdagens tourseger var visserligen bara värd hälften så många poäng som i en vanlig världscupotävling, men med ytterligare 50 poäng är titeln i praktiken i hamn.

Nilsson knaprade med sin andraplats in värdefulla poäng på cuptvåan Ingvild Flugstad Östberg. Och länge såg det ut som om hon skulle vinna finalen i Gatineau.

– Jag är supernöjd med säsongen så här långt. Men när Maiken gick förbi hade jag ingenting att svara med, sade Nilsson till SVT som med en smart manöver undvek att ställas mot de farliga norskorna i semifinalen.

– Jag tänkte att de skulle betala sig att gå i den andra semifinalen i stället. Jag är jätteglad för att jag gjorde så.

Charlotte Kalla hade en bra dag tills hon föll i samma semifinal som Nilsson. Och Hanna Falk var också på väg mot något stort efter att ha haft snabbas kvaltid.

Men i kvartsfinalen var oturen framme. Hon föll efter närkontakt med amerikanskorna Sadie Bjornsen och Idas Sargent.

– Jag är riktigt besviken nu. Så bra känsla som jag hade i kvalet... Det var positionskrig, plötsligt ligger man där, sade Falk till SVT.

Jennie Öberg slog ut i kvartsfinal.

Maria Rydqvist och Anna Haag hamnade utanför de tre som går till utslagsheaten medan Linn Sömskar saknades. IFK Umeå-åkaren kände sig hängig dagen före tävling och i stället för deltagande i Kanada-touren, med åtta tävlingar på tolv dagar, fick en förkyld Sömskar resa hem.

Tre norrmän tog sig till final bland herrarna. Men segern gick till ryssen Sergej Ustiugov före Richard Jouve, Frankrike, och Simeon Hamilton, USA. Teodor Peterson åkte ut i semifinal Oskar Svensson i kvartsfinal.