Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nilsson tvingas ställa in resten av världscupssäsongen

Stina Nilsson.
Stina Nilsson. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Det blev ingen start för Stina Nilsson i tisdagskvällens klassiska sprint i Canmore.

Den svenska sprintstjärnan bryter Ski Tour Canada, precis som landslagskollegorna Ida Ingemarsdotter och Maria Rydqvist.

Stina Nilsson hade chans på andraplatsen i sprintcupen. Men redan på måndagen stod det klart att 22-åringen, bästa svenska som sjua i pågående Ski Tour Canada, var ett osäkert kort inför tisdagens sprint i Canmore.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet att Nilsson bryter touren på grund av förkylning. Därmed är världscupsäsongen slut för sprintstjärnan.

– Jag är inte dödssjuk, men inte heller nog frisk för att åka. Jag ville inte riskera någonting, sade Stina Nilsson till SVT.

– Tråkigt att inte kunna åka sista tävlingen, men jag är väldigt nöjd med säsongen ändå.

Förkylning stoppade också Ida Ingemarsdotter och Maria Rydqvist.

– Det är tråkigt att vi har tre tjejer som inte kan fortsätta touren, säger förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

– Vi har följt våra normala förhållningssätt gällande hur vi hanterar individer vars hälsa är osäker. Samtidigt det svårt att hantera yttre omständigheter så som flyg- och bussresor då man är i rörelse med väldigt mycket folk.

Nilsson vann fristilssprinten i Quebec i fredags och körde jaktstarten på samma ort i lördags. I söndags hade landslaget en hel resdag med buss och flyg från Quebec till Canmore.

– Touren är extrem på många sätt med tuffa tävlingar och inte minst påfrestande resor med stora tidsomställningar, säger Grip.

– Detta gör åkarna mer sårbara. Det var på söndagskvällen när vi kom till Canmore som de här aktiva började känna sig hängiga.

Fyra deltävlingar återstår av Ski Tour Canada och världscupsäsongen. Charlotte Kalla är nu bästa svenska som tournia. På herrsidan ligger Marcus Hellner på 17:e plats.