Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nio etiopier misstänks för dopning

Nio etiopiska idrottare, varav fem av toppklass, utreds för dopning, uppger landets antidopningsmyndighet.

Abeba Aregawi är inte den enda som fastnat i ett test för meldonium. Nyligen stängdes även den ryske cyklisten Eduard Vorganov och två skidskyttar har också fastnat i nätet.

Det är Solomon Meaza, generalsekreterare för Etiopiens antidopningsmyndighet, som i en intervju med AP avslöjar att man hittat nio misstänkta fall av dopning och att fem av dessa handlar om högprofilerade idrottare.

– För att vara tydlig, förbjudna (substanser) hittades hos fem idrottare. De kommer att förhöras och tillfrågas om de tagit förbjudna substanser, sade Meaza till nyhetsbyrån.

Han ville inte ge några detaljer kring vilka idrottare det handlar om och förklarade att det behövs fler tester innan skyldiga kan pekas ut. Om detta betyder att det är B-proven som ska analyseras eller om det inte är regelrätta dopningsprov som tagits framgår inte av intervjun.

Om det handlar om dopningsfall är det ännu ett hårt slag för friidrotten. Efter den omfattande skandalen inom rysk friidrott, vars aktiva stängts av internationellt och riskerar att missa OS i Rio de Janeiro i sommar, har Internationella friidrottsförbundet (IAAF) och den internationella antidopningsbyrån Wada riktat in sökljuset på Afrika. Ett stort antal kenyaner har avslöjats för dopning och landet har fått till den 5 april på sig att "städa upp" i sin verksamhet, annars blir även Kenya avstängt från OS.

Misstankarna kring de etiopiska löparna tyder på att dopningskontrollanterna även riktat in sig på denna löparnation.

IAAF och Wada har tidigare kritiserats för att man inte utfört tillräckligt många tester i Afrika.

Beskedet från den etiopiska antidopningsmyndigheten sammanfaller med nyheten om att Abeba Aregawi lämnat ett dopningstest som är positivt för meldonium, ett medicinskt preparat som bland annat ges till hjärtsjuka. Meldonium har funnits på marknaden under många år och det är känt att det använts av idrottare i uthållighetssporter, men det har inte varit dopningsklassat. I fjol noterade Wada att preparatet dök upp i allt högre grad i dopningstester och man beslöt att sätta upp det på den förbjudna listan från den 1 januari 2016.

Den ryska antidopningsbyrån Rusada fanns bland dem som varnade idrottare för att meldonium blivit dopningsklassat. Informationen verkar inte ha gått hem till den ryske cyklisten Eduard Vorganov, som testades positivt för preparatet den 14 januari och därefter stängdes av.

Inte heller till Olga Abramova, ukrainsk skidskytt, som testade positivt i samband med tävlingar i Ruhpolding den 10 februari. Eller till hennes landsman Artem Tysjtjenko, som åkte fast i en kontroll så sent som den 23 februari.

Meldonium, som inte är en godkänd medicin i USA men är vanligt förekommande i Östeuropa, finns lätt tillgängligt på nätet och är populärt bland idrottare, bland annat för att det anses ge snabbare återhämtning efter skador.

Läs mer: Preparatet som kan fälla Aregawi