Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nioaring-dog-av-vadaskott-nu-sakerhetsutbildas-alla/

Sport

Nioåring dog av vådaskott – nu säkerhetsutbildas alla

Bild 1 av 4 14-årige Folke Hultgårdh, Mälarö SOK, genomför det praktiska provet under skidskyttekortsutbildningen på Ekerö.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 4 Andreas Kårström, förenings- och utbildningsansvarig på Svenska skidskytteförbundet, förevisar gevärssäkerhet.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 3 av 4 Kursledaren Andreas Kårström och skidskytten Folke Hultgårdh under säkerhetsutbildningen för att ta skidskyttekortet.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 4
Foto: Lisa Mattisson

2009 blev det obligatoriskt för alla över 16 år, som ska hantera ett gevär, att ta det så kallade skidskyttekortet.

Säkerhetstänket inom svenskt skidskytte är stort – men utanför tävlingarna kan det bli bättre.

– Jag tror att det fuskas ganska ofta bland föreningarna, säger Andreas Kårström, förenings- och utbildningsansvarig på Svenska skidskytteförbundet.

Rätta artikel

 ”I all verksamhet som bedrivs med vapen är säkerheten det viktigaste i alla moment.”

Meningen inleder det häfte som Anders Kårström går igenom under säkerhetsutbildningen för att ta det så kallade skidskyttekortet, förbundets egna körkort som är obligatoriskt för alla över 16 år som vill hantera ett skidskyttevapen.

Den här dagen hålls utbildningen i Mälarö SOK:s klubbhus på Ekerö utanför Stockholm. Temperaturen i stugan är inte mycket högre än den utanför och kvällens tio anmälda deltagare har gjort det klokt i att behålla jackorna på. Likt vid ett körkort avslutas utbildningen med ett teoretiskt och ett praktiskt prov.

– För att bli godkända på teoridelen måste ni ha alla rätt, säger Andreas Kårström.

– Och har ni inte det går vi igenom felen, och sedan får ni godkänt.

I november 2007 inträffade den hittills enda dödsolyckan inom svenskt skidskytte. En nioårig flicka avled efter en vådaskjutning i hemmet i Torsby i Värmland. 

Två år senare skärpes säkerheten och skidskyttekortet infördes. 

Men den licensen är Sverige så gott som ensam om att ha i skidskyttevärlden.

– Jag som varit ute internationellt ser att fler fel utförs av andra nationer än av oss i Sverige. Ofta kan det handla om att åkarna inte alltid är säkra på att vapnet är oladdat när man tar emot det vid kontroll, säger Andreas Kårström.

– Jag har varit med om skott som gått av mot oss coacher bakom kikarna. Någon försökte göra en förändring på geväret och glömde att ett skott fortfarande fanns i. Då känner man ”okej, det är därför det är bra att vi har rutiner”.

Olyckan till trots, säkerheten på skidskyttetävlingar är hög och incidenterna är få. Enligt Andreas Kårström är det utanför skidspåren som det slarvas desto mer.

– Det enskilt vanligaste felet som många gör handlar om hanteringen av vapnen i den dagliga träningen. Hur man flyttar det mellan vapenstället och skjutmattan, och när man har ett föreningsvapen så handlar det om hur man bär vapnet efter att träningen är slut. 

– Någon tänker att ”nu är träningen ändå över” och bär tre vapen där man klämmer fast det tredje under armen i stället för att gå två gånger. Lite som att bära matkassarna från affären, man tar hellre en limpa i munnen än att gå två gånger. Det är inte tillåtet, men där tror jag att det fuskas ganska ofta bland föreningarna.

Kvällens avslutade praktiska prov går ut på att föra geväret från vapenstället till skjutplattan på rätt sätt, ladda vapnet och avlossa ett skott. En som ska ta sitt skidskyttekort den här kvällen är Folke Hultgårdh, 14 år, som så här långt i karriären inte har behövt tänka på vapenhanteringen. 

– Ledarna påpekar att man alltid måste vara försiktig. Men när jag tävlat ligger geväret framme vid skjutbanan, och då är det inte speciellt farligt när man bara skjuter rakt fram och sen ger ifrån sig det när man är klar, säger Folke Hultgårdh.

– Det är först när man blir junior som man kör med det på ryggen. Så mina tränare tyckte det var en bra idé att ta det här kortet nu.

Enligt Anders Kårström har det aldrig hänt att en åkare har blivit av med kortet. 

– Om du sköter dig och är helt normal så är det ingen som kommer kontrollera dig på det sättet. Men en framtidsfråga är hur vi ska implementera det på fler ställen.

Läs mer: Skidskytte – en dröm för statistiknördar