Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nizze Landén formar framtidens målvakter

I över 15 år har Nizze Landén jobbat med utveckling av unga målvakter.

Nu är han redo för sitt fjärde raka JVM i rollen som Juniorkronornas målvaktstränare.

– Enligt mig är det tre faktorer – fysiken, spelförståelsen och att spelaren tävlar – som är direkt avgörande för hur bra en målvakt blir, säger Nizze Landén.

– Självklart är talang och teknik också viktigt men det räcker inte för att du ska lyckas, fortsätter han.

Det är bara dagar kvar tills JVM i Kanada inleds.

Målvaktstränare Nizze Landéns uppgift är att se till att truppens samtliga tre målvakter Felix Sandström, Filip Gustavsson och Adam Werner är redo för spel vid behov.

– Det är tre fantastiskt bra människor som alla är lugna och coola av sig. Ta till exempel Felix, jag tror inte ens han skulle lyfta på ögonbrynen om taket trillade ner. Han skulle bara spelare vidare, säger Nizze Landén och skrattar.

– Om jag ska gå in mer specifikt på var och en av dem kan vi börja med Adam som är bra på skridskorna och bra i spelet runt mål, något som han har utvecklat mycket den här säsongen. Felix har som sagt ett väldigt starkt psyke och han är duktig på att lyssna, analysera och avväga vad som passar honom bäst när vi pratar om speltekniska saker. Filip har en tydlig spelidé och han har bra händer.

Felix Sandström är den enda som var med i JVM i Finland, och på förhand är han den starkaste kandidaten till rollen som förstemålvakt.

Men en JVM-turnering är kort och inget är givet på förhand.

En skada eller en formdipp kan snabbt förändra bilden. Något som hände för två år sedan när Linus Söderström oväntat blev förstemålvakt sedan Jonas Johansson hade blivit skadad och Samuel Ward inte var i form.

– Under VM vet målvakterna att jag är där för deras skull, men det är de själva som tillsammans med sina målvaktstränare i klubblaget som äger deras spelidé. Den går inte jag in och råddar i, säger Nizze Landén.

– Däremot har jag några punkter, som är viktiga i det internationella spelet, som jag jobbar med när de kommer till landslaget. Det är returkontroll, förmågan att arbeta med hög trafik framför mål, närspelet och spelet runt mål.

När vi pratar om JVM och det som väntar Juniorkronornas målvakter i Montreal rinner orden ur Nizzes mun. När frågorna däremot handlar om honom skruvar han besvärat på sig.

– När jag spelade tyckte jag det var jätteroligt att prata om mig själv. Jag ville synas, höras och tog gärna plats. Numera pratar jag hellre om mina målvakter. Det är de som ska stå i centrum, säger han.

Våren 1998, efter en säsong i danska ligan, bestämde Nizze Landén att hans egen tid mellan stolparna var över.

Han flyttade tillbaka till Östergötland, vilket hade blivit hemma för norrlänningen Nizze under hans fem säsonger i Linköpings HC.

Ett nytt liv väntade men fortfarande med hockeyn i fokus.

Efter att ha varit målvaktstränare åt bland annat Östergötlands tv-pucklag fick Nizze säsongen 2001–02 chansen att för första gången jobba med ett landslag, den gången var det U17. Sedan dess har det rullat på.

Parallellt med uppdrag som målvaktstränare i olika klubblag, bland annat Linköping och Frölunda, har Nizze Landén varje säsong också jobbat med olika ungdoms- och juniorlandslag.

I JVM i Kanada, som inleds på annandag jul, gör han sin fjärde JVM-turnering som målvaktstränare.

– Utan att låta märkvärdig kan jag berätta att jag under vår turnering i Göteborg i november passerade 250 juniorlandskamper, säger Nizze Landén.

I början på 2000-talet togs ett rejält grepp för att höja standarden på svensk målvaktsutveckling.

En central roll i det arbetet hade och har målvaktstränaren Thomas Magnusson som jobbar på Svenska ishockeyförbundet.

– Thomas betydelse kan inte nog understrykas. Han har varit runt över allt och nyfiket samlat in information som han sedan prestigelöst har delat med sig till oss övriga, säger Nizze Landén.

Arbetet har gett resultat.

Under de senaste åren har en rad svenska målvaktstalanger klivit fram.

När jag frågar Nizze vem han rankar som den största stjärnan svarar han snabbt: Jacob Markström.

– Jag vill inte på något sätt förringa alla andra, det vore ju dumt med tanke på att jag har varit med valt ut dem för landslagsuppdrag, men Jacob sticker ut. Han är kanske inte den mest tekniska eller den mest taktiske målvakt jag mött men när det kom till att tävla är han i en klass för sig, säger Nizze Landén innan han skrattar till och fortsätter:

– Jag glömmer aldrig när vi stod i en hotellfoajé under en landslagsturnering och Jacob plötsligt säger ”först upp för trappen”. Jag sätter fart direkt och får ett försprång men innan jag fattar vad som händer får jag hans armbåge i bröstet och plötsligt är jag i stället två meter bakom honom. Några sekunder senare står han högst upp på trappan och studsar av glädje över att ha kommit först.

Fakta. Juniorkronornas ledarstab i JVM

Förbundskapten: Tomas Montén.

Assisterande: Anders Johansson och Henrik Stridh.

Målvaktstränare: Nizze Landén.

Videocoach: Adam Almqvist Andersson.

Lagledare och fixare: Jonas Fransson.

Läkare: Sofia Sunnerud.

Fysioterapeuter: Jonas Emmoth och Pär Thures.

Materialförvaltare: Per-Åke Bäckman och Per Lindholm.

Pressansvarig: Anders Feltenmark.