Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nobbas-av-us-open-motbjudande-diskriminering/

Sport

Nobbas av US Open: Motbjudande diskriminering

Dylan Alcott vann US Open 2018. Världsettan riktar nu kraftig kritik mot arrangören när han stängs ute. Arkivbild.
Dylan Alcott vann US Open 2018. Världsettan riktar nu kraftig kritik mot arrangören när han stängs ute. Arkivbild. Foto: Lee Jin-man/AP

Motbjudande diskriminering.

Så beskriver den regerande Paralympicsvinnaren, Dylan Alcott, beskedet att rullstolsturneringen stryks från US Open-programmet.

”Trodde jag gjort tillräckligt för att kvalificera mig – men tyvärr missade jag det enda som spelar roll”, skriver han på Twitter.

TT Text

US Open-tennisen har redan fått skarp kritik från flera håll angående årets turnering som ska spelas utan publik i Flushing Meadows, New York, 31 augusti till 13 september.

På grund av coronapandemin gäller ett helt batteri av säkerhetsåtgärder för arrangören.

Ett av dessa är att startfältet är begränsat. Det innebär inga kval, att mixeddubbeln och juniorklassen är struken samt att bara 32 mot normalt 64 dubbelpar är välkomna.

Några som inte alls står med på inbjudningslistan är rullstolstennisspelarna.

Det har väckt ilska och frustration. Australiensaren Dylan Alcott, regerande Paralympicsmästare, är vansinnig på arrangören.

”Jag trodde jag hade gjort tillräckligt för att kvalificera mig – tvåfaldig US Open-vinnare och världsmästare. Men tyvärr missade jag det enda som spelar roll, nämligen att kunna gå. Det är motbjudande diskriminering”, dundrar han på Twitter.

Stacey Allaster, som är turneringschef för US Open, menar att säkerhetsåtgärderna är högst nödvändiga.

”Vi behövde fatta väldigt svåra beslut för att få ner antalet deltagare och kunna hantera och minimera smittrisken”, sade hon på en videokonferens.

Allasters förklaring är inget som den tiofaldige Grand slam-singelvinnaren Alcott köper.

”Kom inte och säg att jag är en större risk eftersom jag är funktionshindrad. Visst, jag är funktionshindrad men det gör mig inte sjuk”, skriver han.

Ordföranden i Internationella paralympicsförbundet, Andrew Parsons, är också kritisk till US Opens beslut:

”Lika lite som en aktiv kan portas från ett sportevenemang på grund av ras, kön, nationalitet eller sexualitet, kan man inte stoppas från att tävla för att man sitter i rullstol”, säger han i ett uttalande.

”Jag är tacksam för att Internationella tennisförbundet pratar med arrangören och försöker hitta en lösning som gör att rullstolstennisspelare säkert spela i US Open.”

Ämnen i artikeln

Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt