Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nödbromsen var viktig för Sjöströms OS-satsning

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström. Foto: Jonas Lindkvist

VM i Kazan gav viktiga besked inför OS i Rio.

Nu vet Sarah Sjöström att hon kan leverera under press.

”Jag är glad att jag visade för mig själv att jag kan simma snabbare än någon gång tidigare trots pressen som jag hade på mig i VM”, säger Sarah som denna helgen byter världsmästerskap mot distriktsmästerskap.

Sveriges största medaljhopp i OS har en fot i nuet och den andra på väg mot Rio. Trots att tio månader återstår är det OS som styr hennes vardag.

Allt Sarah Sjöström nu gör handlar om att maximera möjligheten att vara som bäst när medaljerna ska delas ut i Rio i augusti nästa år.

Vägen dit har i ett första steg handlat om ett tre veckor långt höghöjdsläger i Sierra Nevada. I  slutet av veckan kommer hon hem till Stockholm igen och då ska hon jaga nya medaljer.

Den här gången är det dock varken VM- eller OS-medaljer som det tävlas om utan DN-medaljer.

Nästa lördag ställer Sarah Sjöström upp i distriktsmästerskapet i simning som avgörs i Norrtälje.

– Det känns som ett bra tillfälle att träna på att tävla, den känslan kan du aldrig riktigt överföra på en träning, och att känna hur träningen på hög höjd har påverkat mig.

Dagen före avresan till Sierra Nevada avslöjade Sarah Sjöström att hon redan har bestämt hur hennes OS-program ska se ut, bland annat kommer 200 meter fritt att ingå. Det tidiga beskedet är naturligtvis ingen tillfällighet utan en noga genom­tänkt strategi av Sarah och hennes tränare Carl Jenner. Nu slipper de den eviga frågan inför varje mästerskap om vilka distanser Sarah ska simma.

Sjöström och Jenners agerande understryker också att under de kommande tio månaderna kommer de inte att lämna några detaljer åt slumpen. Allt är noga planerat.

I Rio gör Sarah Sjöström sitt tredje OS. Nu ska lärdomarna från de två tidigare OS-starterna dras och erfarenheterna ska leda till att Sarah i  augusti nästa år tar sitt livs första OS-medalj.

Den enda medalj som saknas i 22-åringens ­redan stora samling.

När DN träffar Sarah är hon så där bubblande glad. Äntligen har hon köpt en lägenhet där hon och sambon Johan kan slå sig till ro för lång tid framöver.

Den sista pusselbiten i hennes liv har fallit på plats och den här dagen visar sig livet från den ljusa sidan.

Säljarna hade dessutom förståelse för att ­Sarah kan räkna sina lediga dagar på en hand så de var flexibla när det gällde tillträdesdatumet.

– Det är så skönt att ha det här fixat. Jag var verkligen trött på budgivningar, berättar Sarah samtidigt som hon tar ett rejält bett på smörgåsen.

–  Jag är alltid hungrig efter ett träningspass, konstaterar hon och tar ett nytt bett.

Sarah Sjöström kom hem från sommarens VM i Kazan med fyra individuella medaljer och en lagkappsmedalj. Det kan jämföras med VM 2011 i  Shanghai som avgjordes ett år före OS i London. Från Shanghai åkte hon utan medalj sedan hennes samtliga tre medaljchanser förvandlades till fjärdeplatser.

Ett år senare lämnade Sarah Sjöström på nytt ett mästerskap utan medaljer och månaderna efter OS i London 2012 var en tid av tvivel. Sarah hade tappat lusten. Hon som tidigare hade haft svårt att vara ledig tyckte inte längre det var roligt att träna.

– Vårt motto sedan vi började jobba tillsammans har varit att Sarah ska tycka det är roligt. Det är inte ett motto som har med åldern att göra utan det gäller oavsett hur gammal hon är, säger Carl Jenner.

När Sarah berättade för Carl hur hon kände visste Carl direkt vad som måste göras. Gemensamt drog de i handbromsen och under höst- och vintermånaderna 2012–2013 tränade Sarah betydligt mindre än vanligt.

– De där månaderna var väldigt viktiga även i  ett längre perspektiv. Även om vi kunde identifiera vad som hade gått snett (en halsfluss förstörde uppladdningen) var OS i London tufft för oss båda och en paus var nödvändig. Sarah behövde hitta tillbaka till glädjen. Därför bestämde vi att hon skulle träna mindre, utan en massa måsten och känna sig fram. Hon fick sedan avgöra när hon var redo för att öka träningsdosen, berättar Carl.

De där månaderna utan någon press att prestera var viktiga, ja kanske till och med avgörande, för att Sarah Sjöström i dag med rätta kallas för Sveriges största medaljhopp i Rio.

– Det var en bra tid som också gav oss chansen att i lugn och ro planera hur vi ville gå vidare. Att få tid till det var också viktig, konstaterar Sarah Sjöström.

Det viktigaste beslutet som togs under de här månaderna var att Sarah skulle bli en del av simförbundets då nystartade elitgrupp (NEC) på i  Eriksdalsbadet.

– Utan den satsningen hade vi fått flytta utomlands. Vi kunde inte fortsätta ensamma längre, säger Carl och Sarah understryker hur nödvändig förändringen var.

– Jag behövde den utmaningen och jag behövda ha fler människor omkring mig. De här åren med NEC-gänget har helt klart gjort mig till en bättre simmare.

Under hösten och vintern kommer Sarah Sjöström som vanligt att tävla sparsamt. Hon är dock en av få svenska toppsimmare som reser till kortbane-EM, ett mästerskap som flyttats, som avgörs i Israel i början av december. Dessutom kommer hon att simma SM.

Utöver de här tävlingarna blir det främst hård grundträning både hemma på Eriksdalsbadet i  Stockholm och på olika träningsläger.

– Det här är inte världens roligaste tid, men vissa saker är det bara att göra utan att tänka för mycket, säger Sarah med ett leende.

Hennes teknik i fjärilsim är redan nu i det närmaste perfekt. Där behövs ingen extra träning.

Frisimstekniken kan dock fortfarande förbättras.

– Jag har fortfarande inte gjort ett perfekt frisimslopp. Det blir en utmaning att få till, säger Sarah och leendet visar att det är en utmaning som om sporrar henne.

– Jag måste förlänga mina armtag om jag ska sänka mina tider. Det är ingen omöjlighet men det är något som jag måste jobba med.

När alla tvivel är borta och glädjen närvarande blir utmaningar något positivt och inte ett oöverstigligt hinder.

– Det är klart att energin jämfört med för fyra år sedan är annorlunda. Inte bara för att VM gick bra utan också för att Sarah i dag är en ung vuxen kvinna med en balans i livet, säger tränaren Carl Jenner.

DM i simning i Norrtälje

Distriktsmästerskapet i kortbana avgörs i Norrtälje simhall den 17–18 oktober.

Sarah Sjöström kommer dock bara att tävla på lördagen den 17 oktober men då har hon i gengäld ett tufft schema.

Sarah ställer upp i:

50 frisim

100 fjäril

4x200 frisim

4x50 frisim

4x100 medley

50 fjärilsim

100 frisim

4x100 frisim

Förmiddagspasset börjar 9.30 på lördagen och eftermiddagspasset 15.00.

Fakta. Sarahs VM-medaljer i Kazan 2015

Sarah Sjöström tog fyra individuella VM-medaljer och en lagkappsmedalj i sommarens sim-VM i ryska Kazan:

2 guld, 50 och 100 meter fjärilsim.

2 silver, 100 meter frisim och 4x100 meter medley.

1 brons, 50 meter frisim.