Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Norbergs stenar ska hjälpa Hasselborg till guld

Det är stenarna som hjälpte Anette Norberg till OS-guld. Nu hoppas Anna Hasselborg på en favorit i repris. Att träna under mästerskapsliknande förhållanden är a och o för de svenska medaljkandidaterna i curlingturneringen.

På onsdagen gör Lag Anna Hasselborg OS-debut med match mot Danmark. Man har förberett sig minutiöst – och på samma sätt som en av de stora förebilderna.

När Anette Norberg vann sitt andra raka OS-guld i Vancouver 2010 tränade laget inför mästerskapet med specialbeställda stenar. Samma åtta stenar har fortsatt att glida fram i Danderyds curlinghall utanför Stockholm när Lag Anna Hasselborg har förberett sig inför sin OS-start.

– Vi tror att det är viktigt att få mästerskapsliknande träningsförhållanden och det är verkligen en utmaning. Därför gör vi vår egen is och det är också därför vi tränar med stenar som har mer curl, säger Hasselborg.

Curl är stenens rotation när den förflyttar sig över isen. Spelarna vill ha mycket curl, som det är på mästerskapen. Det var Sveriges olympiska kommitté som köpte in stenar av mästerskapsklass åt Norberg och det är dessa Hasselborg nu fått överta.

Lagets 28-åriga skipper säger att träningen med Norbergsstenarna varit av stor vikt, även om de som används OS-turneringen kommer att ha lite andra egenskaper.

– Vi har spelat med den här typen av stenar och är vana vid de förhållanden som råder här, säger hon.

Hallen i den olympiska parken i kuststaden Gangneung är en ny bekantskap för fyra femtedelar av laget. Bara reserven Jennie Wåhlin har varit här tidigare, när hon ingick i det svenska lag som vann junior-VM i fjol. Hasselborg, som också har med sig Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs i laget, hoppas att det liksom Norbergs guldstenar ska vara ett gott omen.

Även de svenska herrarna inleder jakten på OS-medaljer på onsdagen och även här är Danmark premiärmotståndare. Senare på kvällen ställs Lag Edin mot hemmanationen Sydkorea och då får de svenska guldfavoriterna räkna med att få publiken mot sig.

Läs mer: Materialförändringen som har gjort Sverige bäst i världen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.