Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nord- och Sydkorea marscherar var för sig

Snart dags för elden att tändas igen.
Snart dags för elden att tändas igen. Foto: imago sport/IBL

Nord- och Sydkorea kommer inte att marschera in tillsammans när Paralympics invigs i Pyeongchang på fredag.

– Trots att vi är besvikna, respekterar vi de båda ländernas beslut, säger Andrew Parsons, ordförande i IPC, Internationella paralympiska kommittén.

När vinter-OS invigdes i Pyeongchang för en dryg månad sedan, marscherade Nord- och Sydkorea in tillsammans.

Inmarschen sågs som en stor politisk framgång och just nu besöker också en sydkoreansk delegation Nordkorea för fortsatta samtal.

Paralympics i Pyeongchang blir första gången Nordkorea deltar i spelen. Men trots att IPC erbjöd de båda länderna att marscherna in tillsammans, så beslutade man efter ett dygns diskussioner att inte göra det.

– Efter dagens diskussioner står det klart att Nordkorea respekterar IPC:s värderingar. Man har lovat att arbeta för att förbättra livet för funktionshindrade i Nordkorea, säger IPC-ordföranden Andrew Parsons.

– Under slutet av mötet underströk också de båda ländernas paralympiska kommittéer att de båda ländernas medverkan i Paralympics har fört dem närmare varandra och att de ska samarbeta i framtiden.

Under morgondagens invigningsceremoni bärs den svenska flaggan av curlingspelaren Ronny Persson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.