Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nordamerikanska röster ska lyfta Djurgården och AIK

Alana Blahoski är ny tränare för Djurgården och Jared Cipparone tränar den här säsongen AIK.
Alana Blahoski är ny tränare för Djurgården och Jared Cipparone tränar den här säsongen AIK. Foto: Simon Hastegård/ Bildbyrån

I AIK:s bås står Djurgårdens tidigare guldtränare. 

I Djurgårdens står en olympisk guldmedaljör.

Den här SDHL-säsongen har båda Stockholmsklubbarna nya tränare som ska hjälpa lagen att ta nästa steg.

Kanadensaren Jared Cipparone avslutade sin tre säsonger långa sejour som tränare för Djurgården med att ta SM-guld.

Förra säsongen var han assisterande förbundskapten för Damkronorna, men nu är han tillbaka i SDHL, Svenska damhockeyligan.

Den här gången som tränare för Djurgårdens största rival AIK, som för första gången har en heltidsanställd tränare för sitt damlag.

– Det förtroende jag direkt kände från Anders Gozzi (sportchef) och Anders Olson (vd) gjorde att jag bestämde mig för att tacka ja till den här utmaningen, berättar Jared.

32-årige Jared pratar engagerat om ett inkluderande ledarskap där spelarnas åsikter är viktiga.

– Som tränare tar du det slutgiltiga beslutet, men du måste diskutera och lyssna med spelarna om du ska få dem att tro på det du som tränare säger att du vill uppnå, säger han.

Efter att Jared och Djurgården hade gått skilda vägar anställde klubben Roger Öhman, men redan efter en säsong lämnade han klubben.

Hans ersättare är den tidigare OS-guldmedaljören Alana Blahoski som Djurgården har hämtat från USA.

En rekrytering som Djurgårdens sportchef Nils Ekman är väldigt nöjd med.

– Alana har stor erfarenhet som både spelare och ledare, men det allra viktigaste är hennes personlighet, karaktär och driv. Hon är en otroligt imponerande person och en bra ledare, säger Nils Ekman.

Det centrala i 44-åriga Alana Blahoskis ledarskap är att stärka spelarna mentalt, och får dem att tro på sig själva.

– Vi kvinnor tenderar att vara hårda mot oss själva och då är det svårt att bli den bästa spelaren du kan bli. Därför är det så viktigt att spelarna tror på sig själva, säger Alana Blahoski.

Under sin första månad i Sverige har Alana fått upptäcka den speciella utmaning som det är att träna ett elitlag där alla måste jobba eller plugga för att få in pengar. De långa dagarna, där jobb och träning ska kombineras, sliter hårt på spelarnas kroppar vilket kan resultera i sjukdomar och skador.

– Så den största utmaningen den här säsongen blir att hitta en bra balans så att spelarna håller sig hela och friska.

Både AIK och Djurgården inleder säsongen på hemmaplan och båda möter regerande svenska mästarna Luleå i sin första match.

Matchen mellan AIK och Luleå spelas på lördag. Matchen mellan Djurgården och Luleå på söndag.

Läs mer: Klockan klämtar för ligan som måste öka publiksiffrorna

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.