Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 10:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nordiska-kravet-fortsatt-porta-ryska-idrottare/

SPORT

Nordiska kravet: Fortsätt porta ryska idrottare

SOK och flera andra nordiska organisationer vill fortsatt porta ryska och belarusiska idrottare som längdskidstjärnan Alexander Bolsjunov (bilden). Arkivbild.
Foto: Aaron Favila/AP

IOK uppges överväga att låta ryska och belarusiska idrottare att få börja tävla internationellt igen – trots att kriget i Ukraina eskalerar.

I ett öppet brev till IOK och flera andra organisationer kräver de nordiska ländernas olympiska kommittéer att sanktionerna ska vara kvar.

– Vi hoppas att det ger ringar på vattnet, säger Sveriges olympiska kommitténs (SOK) verksamhetschef till TT.

TT Text
DN Text

Ryska och belarusiska idrottare har varit avstängda från de flesta internationella tävlingar och mästerskap sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

Så vill SOK och andra svenska och nordiska organisationer att det ska förbli. I ett årligt möte i Oslo på fredagen beslutade man att skicka ett öppet brev till den ”olympiska och paralympiska rörelsen”, bland annat Internationella olympiska kommittén (IOK), med uppmaningen att visa solidaritet med folket i Ukraina.

Kravet är tydligt: Sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare ska vara kvar.

– Vi gör det här av två skäl: Det ena är att det förs en del resonemang om att hitta vägar för att få tillbaka aktiva från Ryssland och Belarus in i den internationella tävlingsidrotten. Det andra är eskaleringen av krigssituationen i Ukraina som har skett, säger Peter Reinebo.

I torsdags öppnade Internationella skidförbundets generalsekreterare Michel Vion för en eventuell återkomst i vinter för ryska och belarusiska idrottare under neutral flagg. Något som som fick hård kritik från bland andra Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

Redan förra veckan sade Susanne Lyons, ordförande i USA:s olympiska och paralympiska kommitté, att IOK (Internationella olympiska kommittén) diskuterar en potentiell väg tillbaka för ryska och belarusiska idrottare.

Samtidigt fortsätter kriget i Ukraina där Rysslands president Vladimir Putin i onsdags beordrade en partiell mobilisering med målet att kalla in 300 000 reservister.

– Vi vill markera att vi tycker att de restriktioner som finns nu är bra och att det är synnerligen olämpligt att börja titta på andra vägar just nu, säger Peter Reinebo.

Vad förväntar ni er för respons?

– Vi skickade över de här öppna breven någon timme innan det blev publikt, och det är naturligtvis flera människor i de organisationerna som ska läsa det. Vi räknar med att det kommer få ringar på vattnet, säger Reinebo och fortsätter:

– Dels hos organisationerna det handlar om men också hos våra kollegor i de övriga länderna.

Från svenskt håll är brevet undertecknat av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Sveriges paralympiska kommittés ordförande Åsa Llinares Norlin och SOK:s ordförande Mats Årjes.

– Det vore oacceptabelt om vi i det här skedet, när Rysslands aggressioner mot Ukraina ökar, skulle börja släppa på befintliga rekommendationer. Om de internationella förbunden funderar på det, vilket det börjat komma indikationer på, kan jag bara se att det är kopplat till pengar och finansiering och det är ett fullständigt orimligt argument i det här fallet, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Fis-chef öppnar för rysk skidcomeback – svenska förbundet starkt kritiskt: ”Obegriplig tajmning”

Ämnen i artikeln

IOK

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt