Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nordqvist och Stenson uttagna till OS

Foto: Göran Söderqvist/TT, Martin Dokoupil/AP

Golfspelarna Henrik Stenson och Anna Nordqvist är klara för OS i Rio.

Duon får därmed chansen att bli historiska genom att få möjligheten att vinna de första OS-medaljerna i golf sedan OS i Saint Louis 1904, sedan dess har golfen stått utanför den olympiska gemenskapen.

Stenson, som tävlar i Texas, är glad över att få spela i den första OS-turneringen för golfen.

”Det har varit ett antal år sedan det blev klart att golfen var med i OS och sedan dess har jag givetvis strävat efter att få en av de svenska platserna. Jag ser verkligen fram emot att får representera Sverige i OS i Rio”, hälsar Stenson.

På Twitter skriver Anna Nordqvist: ”I dag gick en dröm i uppfyllelse. Jag blev uttagen av @SWEOlympic att representera Sverige i OS. Hedrad och stolt!”.

I dagsläget är 92 olympier uttagna. Förutom golfduon fick nu damlandslagen i handboll och fotboll, herrlaget i bordtennis och seglaren Jesper Stålheim klartecken från Sveriges olympiska kommitté.

– Det känns skönt att få det överstökat. Nu är jag ett steg närmare målet och jag kan fokusera på OS och att göra en bra prestation där, säger Stålheim i ett pressmeddelande.

Så sent som i mars vann Laserseglaren EM och målet i sommar är en OS-medalj.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, räknar med  en ”större och starkare” trupp än den i OS i London 2012. Då hade Sverige 136 deltagare på plats och tog åtta medaljer.

Seglarna Fredrik Lööf och Max Salminen tog enda guldet när duon avgjorde i sista seglingen. Salminen är OS-uttagen i finnjolle, starbåt finns inte längre med på OS-programmet.

Läs även: OS-plats säkrad i 49er-segling