Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Norge är som en maskin”

Johanna Westberg, Ulrika Toft Hansen och Jenny Alm jagade mål mot Argentina. "Nu ska det bli kul att mäta sig med Norge", säger Toft Hansen..
Johanna Westberg, Ulrika Toft Hansen och Jenny Alm jagade mål mot Argentina. "Nu ska det bli kul att mäta sig med Norge", säger Toft Hansen.. Other: Christine Olsson/TT

Beitigheim-Bissingen. Trots storsegern mot Argentina inser de svenska spelarna att de får svårt att rå på Norge i fredagens gruppfinal.

– Norge är som en maskin, säger Ulrika Toft Hansen. Det ska vara en riktig lyckodag om vi ska vinna mot dem.

Efter fyra matcher ser Norges segertåg ut att bara rulla vidare. Trots fyra mästerskapsdebutanter i truppen är spelet lika träffsäkert som tidigare.

– De byter ut spelare och då tänker man att nu kanske de går ned sig lite och så blir det bara bättre spelare, säger Toft Hansen. 

Den svenska mittsexan, som gjorde tre mål när Sverige besegrade Argentina med 38-24, har tre norska spelare i sitt danska klubblag Esbjerg.

– Jag vet ju hur mycket det tränar.

Efter matchen mot Argentina samlades de svenska spelarna för en genomgång av det norska spelet.

– Vi ska hem och kolla på dem på video och sedan får vi se om vi kan slå dem eller inte. 

Av de tio senaste matcherna mot Norge har Sverige bara vunnit en, det var med 24-19 i gruppspelsmatchen i EM 2010. I samma turnering vann sedan Norge finalen mot Sverige med 25-20.

– Det ska bli kul att mäta sig med Norge. Normalt sett brukar Sverige vinna första matchen i turneringarna och förlora resten, vi får se om vi kan göra tvärt om i år, säger Toft Hansen. 

En norsk reporter frågar om inte Sverige bör dra ned på det tempo som Norge så gärna drar upp. 

– Vi är glada för all input, säger Toft Hansen. Vi ska tänka på det. När vi spelar på vår högsta nivå kan vi slå alla, men då ska vi verkligen träffa rätt på alla och ingen får ta på sig misstag och säga "det var min", då vinner man aldrig mot Norge. 

Hur stor chans har Sverige, Toft Hansen tvekar inte när hon svarar.

– Sjuttio procent går till Norge. 

Heidi Löke spelar på samma position som Toft Hansen och båda mittsexorna har småbarn.

– Man blir bara förbannad att Löke kommer tillbaka och är så bra så fort. Jag har själv fått barn och tvingats kämpa, hon har till och med fått två. Det är inte bara att träna sig tillbaka, såren ska läka också, jag vet inte om hon har en healer eller vad hon har. Man är bara avundsjuk, det finns ingen som Heidi Löke.

 

Mötena med Norge

2016 OS Kvartsfinal Sverige-Norge 20–33

2014 EM Semifinal Sverige-Norge 25-29

2012 OS Gruppspel Sverige-Norge 21-24

2012 EM Mellanrundan Sverige-Norge 25-28

2010 EM Final Sverige-Norge 20-25

2010 EM Mellanrundan Sverige-Norge 24-19

2008 OS Kvartsfinal Sverige-Norge 24-31

1995 VM Gruppspel Sverige-Norge 15-26

1994 EM Gruppspel Sverige-Norge 23-25 

 

Sveriges alla möten med Norge i mästerskap – nio matcher, en seger, åtta förluster.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.