Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/norges-fotbollsforbund-till-uefa-ror-inte-damernas-em/

Sport

Norges fotbollsförbund till Uefa: Rör inte damernas EM

Caroline Graham Hansen, tvåa från vänster, och norska fotbollsförbundet vill få Uefa att behålla damernas EM 2021 i kalendern.
Caroline Graham Hansen, tvåa från vänster, och norska fotbollsförbundet vill få Uefa att behålla damernas EM 2021 i kalendern. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Damernas fotbolls-EM 2021 får maka på sig för herrarnas motsvarighet. Det gillar inte det norska fotbollsförbundet (NFF).

På torsdagen skickade NFF en skrivelse till det europeiska förbundet Uefa.

– Vi vill sända en signal till Uefa om att dam- och herrfotboll är lika viktigt, säger ordföranden Terje Svendsen till NRK.

Det var i tisdags som beskedet från det europeiska fotbollsförbundet Uefa kom.

Herrarnas EM, tänkt att spelas nu i sommar, flyttas fram ett år på grund av coronakrisen. Damernas EM, tänkt att spelas i England 2021, påverkas också – och flyttas till en ännu obestämd tidpunkt.

– Vi är inte bortskämda med att prioriteras. Men nu är inte läge att ta på sig någon offerkofta, sade svenska landslagsmålvakten Zecira Musovic till DN i tisdags medan Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, även vice ordförande i Uefa, fyllde i:

– För egen del tror jag att det bästa hade varit om man gjorde samma sak med damerna som man har gjort med herrarna, att man flyttar det ett år framåt i tiden och spelar 2022 i stället för att vara störd av andra mästerskap som finns runtomkring.

Den planen gillar inte Norges fotbollsförbund (NFF).

På torsdagen skickade NFF ett brev till Uefa där man ber om att inte flytta på damernas Europamästerskap nästa år.

– Nu mer än någonsin behöver vi något att se fram emot, något som samlar oss – ju förr desto bättre, säger ordföranden Terje Svendsen till förbundets hemsida:

Barcelonaproffset Caroline Graham Hansen var med och utformade brevet.

– Jag förstår att man måste flytta herrarnas EM i sommar. Men nästa sommar har tre månader där det är möjligt att spela EM. Och vi ska inte spela i samma stad, samtidigt, säger hon till NRK.

Den norska landslagsprofilen vill se en dubbel fotbollsfest 2021.

– Jag tycker att det är fantastiskt att fotbollsförbundet trycker på för att försöka uppnå en lösning som gynnar alla. Det vore otroligt kul att kunna säga att Norge ska till EM 2021 – både vi och herrarna.