Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 01:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/norges-idrottsforbund-vadjar-till-iok-skjut-upp-os/

Sport

Norges idrottsförbund vädjar till IOK: Skjut upp OS

OS i Tokyo är tänkt att invigas 24 juli.
OS i Tokyo är tänkt att invigas 24 juli. Foto: Viola Kam/SOPA Images

Norges idrottsförbund – högsta organ i norsk idrott – har på fredagen skickat en vädjan till Internationella olympiska kommittén:

Genomför inte OS förrän coronasituationen är under kontroll.

”Det är varken försvarbart eller önskvärt att skicka norska utövare till Tokyo”, säger förbundets ordförande.

OS vara eller inte vara – på grund av coronakrisen – är idrottsvärldens hetaste fråga.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har samlats till flera möten i veckan, men linjen har varit fast: Det är för tidigt att fatta något drastiskt beslut om sommarspelen i Tokyo, tänkt att invigas den 24 juli, menar IOK.

– Självklart tittar vi på olika scenarier, men vi skiljer oss från många andra idrottsorganisationer och proffsligor i och med att vi har 4,5 månader kvar till spelen, sade IOK-basen Thomas Bach i torsdags till New York Times.

Den linjen är det inte alla som gillar. Flera kritiska röster har höjts i debatten.

Den senaste: Norges idrettsforbund (NIF).

På sin hemsida skriver den norska motsvarigheten till Riksidrottsförbundet – som i Norge även innefattar olympisk och paralympisk kommitté – att man under fredagen skickat ett brev till Bach. I detta understryks att sommarens OS inte bör genomföras ”innan pandemisituationen är under kontroll”. NIF ber samtidigt om insyn IOK:s underlag för beslutsfattandet.

– Mot bakgrund av den högst oklara situationen i Norge och i stora delar av världen är det varken försvarbart eller önskvärt att skicka norska utövare till OS eller Paralympics i Tokyo 2020 innan världen har lagt denna pandemi bakom sig, säger NIF:s ordförande Berit Kjøll i ett uttalande. 

Kjøll oroar sig även för att coronaviruset skulle medföra att OS inte avgörs på rättvisa grunder, då idrottares träningsvillkor påverkas runtom i världen. 

Den tanken har även Alejandro Blanco, ordförande i Spaniens olympiska kommitté, framfört.

– Våra idrottare har inte möjlighet att träna, sade Blanco, med hänvisning till den spanska karantänen, till Reuters häromdagen.

Sloveniens olympiska kommitté är inne på samma linje.

– Det är inte möjligt att genomföra de olympiska spelen i juli. Inte minst eftersom idrottare helt enkelt inte har samma förutsättningar att förbereda sig, säger ordföranden Bogdan Gabrovec till slovenska tidningen Delo

Läs mer:

OS-elden har landat i Japan

IOK-chefen: Tittar på olika scenarier för OS