Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/norrkoping-chockade-aik-40-efter-en-halvtimme/

Sport

Norrköping chockade AIK – gjorde 4–0 på en halvtimme

IFK Norrköpings Rasmus Stensbæk Lauritsen jublar med Jonathan Levi efter sitt 0–3-mål.
IFK Norrköpings Rasmus Stensbæk Lauritsen jublar med Jonathan Levi efter sitt 0–3-mål. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Hemmapremiären i allsvenskan blev en mardröm för AIK. IFK Norrköping gjorde fyra mål på en halvtimme i matchen som slutade 4–1 till gästerna. 

Ett bakslag för de svartgula inför söndagens derby.

– Man får inte tappa tron på att man är en bra fotbollsspelare, säger lagkaptenen Henok Goitom.

Måsarna skrek när de flög över den folktomma Nationalarenan. Istället för publik fanns en stor banderoll över kortsidan med ord om att ”ibland kan himlen vara ganska grå”, för AIK var hemmapremiären på Friends arena mörk som natten.

– Vi gör en väldigt svag insats. Väldigt dålig, säger tränaren Rikard Norling efteråt.

Redan efter fem minuter satte Simon Thern matchens första mål. Och Norrköping bara fortsatte att köra över hemmalaget. 

– Vi var effektiva i första halvlek, även om jag tyckte att vi kunde gjort ett mål till. Då är det ganska bra. Även om det inte var IFK Norrköpings vanliga sätt att spela, med många passningar och så vidare. Vi tog vara på de kontringar vi fick, säger Norrköpingstränaren Jens Gustafsson.

Tio minuter efter Therns fullträff fick han frispark, bollen skarvades fram till Henrik Castegren som satte 2–0. 

Med halvtimmen spelad gjorde Rasmus Lauritsen gästernas tredje mål, framspelad av Jonathan Levi. Någon minut senare fick Norrköping straff, och Lars Krogh Gerson satte 4–0.

AIK hade en del boll men svårt att få till ordentliga anfall, och uppenbara problem i försvarsspelet. 

I andra halvlek spelade AIK upp sig medan Norrköping kunde rikta in sig på försvar. Men de riktigt vassa anfallen saknades fortfarande för hemmalaget.

I slutminuterna satte lagkaptenen Henok Goitom ett tröstmål för AIK.

AIK, som inleder säsongen med ett nytt sätt att spela och många unga spelare på plan, vann sin första match i söndags, 2–0 mot Örebro. Tre dagar senare var scenförändringen total.

Tränaren Rikard Norling använder flera gånger ordet ”intressant” efter matchen. Situationen är ny för hans AIK, som tidigare haft ett tryggt, försvarsiktiktat spel. Nu spelar de med tidigare press och en forward.

Till skillnad från Norrköping har AIK inte spelat in sig i sin modell än.

– Vi behöver ut och testa gränser, det ska vinnas matcher parallellt med det, men när det blir såhär får man ta det och hantera det så att det blir bra så fort som möjligt. Men den här känslan av att – ”vad händer här och nu?” – var ganska intressant i första halvlek måste jag säga, säger Rikard Norling.

Redan om några dagar väntar ett derby mot Hammarby, och det talade spelarna om i omklädningsrummet direkt efteråt. Bajen spelade samtidigt 2–2 mot Elfsborg.

– Alla vet om som har spelat i den här klubben vad ett derby betyder för alla, säger Henok Goitom.

Vad gör det här med er tro på det nya sättet ni spelar på?

– Vi får se på söndag, Vi pratade om det där inne, att man inte får tappa tron på att man är en bra fotbollsspelare. Gör vi det så har vi underkänt hela säsongen, säger Henok Goitom. 

Norrköping har nu två raka segrar i inledningen av allsvenskan efter 2–1 mot Kalmar i första matchen. De möter Djurgården på söndag.

Ämnen i artikeln

Fotboll
AIK Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt