Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Norska femmilen flyttas till förmiddagen – för att undgå fylla

Det var trångt på tunnelbanestationerna efter femmilskaoset.
Det var trångt på tunnelbanestationerna efter femmilskaoset. Foto: Torstein Böe/TT

Den klassiska femmilen i norska Holmenkollen blev kaotisk i vintras. Nu tvingar arrangörerna publiken att gå upp i ottan – i hopp om att den värsta fyllan ska undvikas. Tävlingen tidigareläggs fyra och en halv timme.

Istället för 14.30 kommer herrarnas lopp att starta redan klockan tio på förmiddagen, rapporterar NRK. Åtgärden är direkt kopplad till stöket som uppstod i samband med tävlingen i mars i år.

Slagsmål startades efteråt vid flera olika platser när publiken skulle ta sig tillbaka in till Oslo från skidstadion, och bland annat skadades en person allvarligt efter att ha hamnat under ett tunnelbanetåg.

– Mina patruller på platsen rapporterar om fullständigt kaos på stationerna, sade Tor Jökling, Oslopolisens insatschef, till NRK.

Nu har den nya startiden spikats på Internationella skidförbundets kongress.

– Det handlar om att tillvarata folkfesten på bästa möjliga sätt, och det är viktigt för oss att starta särskilt femmilen tidigare på dagen. Vi vill att så många som möjligt ska vara på plats i  Holmenkollen, men vi måste klara att hitta en bra balans, säger den norske skidförbundsordföranden Erik Röste till NRK.

Läs mer: Slagsmål vid Holmenkollen – två allvarligt skadade 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.