Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 09:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/norska-journalister-greps-i-qatar-pa-vm-reportageresa/

SPORT

Norska journalister greps i Qatar – på VM-reportageresa

Journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani vid ankomsten till Gardemoen.
Journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani vid ankomsten till Gardemoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Två journalister från det norska public service-bolaget NRK greps och frihetsberövades i över ett dygn i Qatar. Enligt myndigheterna för att ha filmat på privat område.

Båda har nu återvänt till Norge.

– Vi upplevde att tonen var tuff, de ville göra oss osäkra, säger journalisten Halvor Ekeland.

TT Text

Journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani var i Qatar för att göra reportage inför fotbolls-VM nästa år. Journalister och ambassadörer hade bjudits in till landet för att markera att ett år återstår innan VM börjar.

På söndagskvällen, strax före de norska journalisternas planerade hemresa, greps de på sitt hotell i Qatar. Det hände efter att de gjort en längre intervju med VM-chefen Nasser Al Khater. De släpptes efter nära 30 timmar.

Journalisterna hade bokat en intervju med regimkritikern Abdullah Ibhais (tidigare medarbetare vid Qatars VM-kommitté) dagen därpå, rapporterar NRK. Bara timmar före mötet greps regimkritikern, vilket också har bekräftats av människorättsorganisationen Amnesty International.

Läs mer: Tidigare VM-medarbetare hungerstrejkar i fängelset

Qatariska myndigheter skriver i pressmeddelande att anledningen till gripandet var att journalisterna hade filmat på ett privat område utan tillåtelse.

Enligt VG fråntogs de sina mobiltelefoner, datorer och kameror och fick resa hem utan dem. På onsdagsförmiddagen var de tillbaka i Norge.

– Vi mår bra. Det har varit några jobbiga dygn. Det känns bra att vara hemma i Norge igen, sade Ekeland till journalister på Gardermoens flygplats utanför Oslo.

Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani fick senare på onsdagen svara på hur de upplevde gripandet.

– Det började med förhör. Vi sitter i varsitt rum, vi vet att vi är i närheten av varandra men det är förhör som pågår i cirka åtta timmar. En och en blir vi förhörda, den andra sitter bara och väntar, säger Halvor Ekeland till NRK.

Ekeland berättar vidare att de inte utsattes för hot eller våld:

– Vi kände oss ändå trygga, det var en obehaglig situation att vara i, men vi kände att vi blev bra behandlade. När de såg att vi blev rädda sa de att att detta kommer att gå bra, säger Ekeland.

Norska statsministern har reagerat på gripandet.

”Gripandet av NRK:s journalister är oacceptabel”, skriver Jonas Gahr Støre på Twitter.

Dessutom kallades Qatars ambassadör i Norge till det norska utrikesdepartementet för att förklara gripandet av NRK-journalisterna.

Händelserna har lett till starka reaktioner hos NRK.

– Vi ser väldigt allvarligt på att två av våra medarbetare har gripits och förhörts i samband med sitt journalistiska arbete. Pressfriheten är fundamental för NRK och för alla oberoende medier. Det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalistiken, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

Thor Gjermund Eriksen passar på att berömma journalisterna.

– Jag är lättad, men också stolt över två medarbetare som varit där nere och gjort ett viktigt jobb, säger han.

Läs mer: AP: Tidigare CIA-anställd spionerade åt Qatar-VM

Ämnen i artikeln

Journalistik
Norge
Fotboll
Qatar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt