Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 00:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/norska-storstjarnan-jakob-ingebrigtsen-diskad/

Sport

Efter diskningen: Norske storstjärnan frias

Jakob Ingebrigtsen. Foto: Martin Meissner

Först diskvalificerades 19-årige Europamästaren Jakob Ingebrigtsen sedan han tagit tre steg på innerplan under försöken. Efter överklagan står det nu klart att han ändå får springa VM-finalen.

I försöksheatet på 5.000 meter såg Jakob Ingebrigtsen ut att vara instängd när det bara återstod 200 meter av loppet. Men 19-åringen lyckades ta sig förbi på insidan och gick i mål som fyra.

Därmed var han klar för måndagens VM-final. Tills han diskades.

Tidigare på det sista varvet hade Jakob Ingebrigtsen tagit tre steg på innerplan. Och det får man inte, om man inte knuffats dit av en medtävlare. Senare på kvällen bekräftade det internationella friidrottsförbundet, IAAF, diskvalificeringen.

Det hann dock inte gå mer än några timmar innan diskningen lyfts och det stod klart att Ingebrigtsen trots allt får springa VM-finalen. Överklagan som stjärnan och Norge lämnat in gav önskat resultat.

– Jag är lättad över att reglerna ibland fungerar för de oskyldiga. Jag har alltid känt att jag inte gjorde något fel, säger Ingebrigtsen.

Nu blir det tre bröder Ingebrigtsen i finalen. Storebröderna Filip och Henrik tog sig båda vidare. Finalen på 5.000 meter avgörs på måndag kväll.

Läs mer: Löparen höll på att kollapsa – fick hjälp in i mål