Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/norske-vm-rivalen-kastade-grus-i-svenskens-ansikte/

Sport

Norske VM-rivalen kastade grus i svenskens ansikte

Gustav Bergman tränar vid Hellasgården. Nu väntar VM. Foto: Jonas Lindkvist

Gustav Bergman har hittills stått för en stark orienteringssäsong. När VM i norska Östfold avgörs den 12–17 augusti ställs han mot världsstjärnan Olav Lundanes. De båda känner till varandra mycket väl – i vintras kastade norrmannen grus i svenskens ansikte efter målgången av en tävling i Portugal.

Det var under en försäsongstävling i Portugal som den märkliga incidenten mellan de båda orienterarna inträffade. Olav Lundanes hade känt sig provocerad i skogen och efter målgången kastade han grus i ansiktet på svensken. 

– Jag blev såklart förvånad över reaktionen och skällde tillbaka, men det såg värre ut än vad det var. Vi kom ihop i skogen och Lundanes blev irriterad på att det var så mycket folk i vägen och det var fler än mig där, säger Bergman om incidenten som fångades på film.

– Jag kan också i tävlingsläge vara uppe i varv och så var det för honom. Han var fortfarande inne i tävlingen vid målgång och jag var den som satt där. Vi pratade om det efteråt och det var ingen fara alls. Vi har tävlat mot varandra i många år, känner varandra väl och har träffats flera gånger efter att det där hände.

Nu är händelsen glömd, men de båda möts igen på VM i Östfold söder om Oslo. Bergman säger att norrmännen är väldigt bra, framför allt just Lundanes som bland annat vunnit fem VM-guld på långdistans och ses som det största hotet.

– Lundanes har bott i Östfold i ett flertal år och kommer vara väldigt svår att slå. Han är duktig på allt, både på att springa och orientera.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Bergman har själv ett VM-guld och ett silver i stafett och ser Sveriges chanser till nya medaljer som goda. 

– I stafetten tror jag att vi har störst chans. När länder konkurrerar i stafett är det kanske fem nationer som slåss om tre medaljer, men på långdistans och mellandistans är det kanske 15 löpare som har chans. Jag tror att vi får ett väldigt bra VM för Sverige. 

Bergman vann sin första världscupseger i höstas, på samma terräng som VM nu kommer avgöras i. Östfold ligger nämligen nära den svenska gränsen och naturen liknar svensk skog. 

– Det passar mig och det känns jättebra. Hela det svenska laget är väl förbereda på vad som väntar. 

Under året har han stått för en stark säsong och leverat flera fina resultat. Inför VM leder han världscupen. 

O-ringen i slutet av juli valde han dock att stå över på grund av risken att bli sliten inför VM. I stället har Bergman tränat.

Månaderna före ett VM ligger han i en hårdträningsfas med 18 timmars träning i veckan. När ett mästerskap närmar sig blir det lite lättare träning för att toppa formen.