Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Northug hånade motståndarna på nytt

Pettr Northug, först i mål.
Pettr Northug, först i mål. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Norges herrar följde upp damernas succé med en ny första- och andraplats i stafetten. Petter Northug spurtade hem segern – och räckte lång näsa åt motståndarna. Sverige slutade trea.

Petter Northug är inte den som drar sig för att psyka motståndare i första taget. De flesta kommer nog ihåg norrmannens skådespel i skid-VM i våras.

Northug spurtade ifrån Marcus Hellner på upploppet, bromsade in precis före mållinjen och stegade i mål. Ett agerande som bland annat fick SVT:s skidexpert Jonas Karlsson att gå i taket och kalla norrmannen för ”en gris”.

Vid söndagens stafett i norska Sjusjöen var det dags igen – om än i något mindre skala.

Petter Northug skaffade sig ett utmärkt utgångsläge på upploppet och spurtade hem segern till Norge. Medan motståndarna åkte i mål bakom honom satte norrmannen tummen mot näsan och hånade sina konkurrenter med en klassisk ”långnäsa”.

En av dessa var Calle Halfvarsson som spurtade hem en tredjeplats till Sverige.

Förbundskapten Joakim Abrahamsson hade bestämt sig för att använda unge Halfvarsson som slutman i stället för Marcus Hellner som vanligtvis brukar köra sista sträckan.

– Kul att det blir konkurrens. Precis vad vi behöver, sade Hellner till TT innan uttagningen blev offentlig på lördagen.

I stället för att starta sist var Marcus Hellner först ut i skidspåret. Hellner inledde starkt men kroknade lite på slutet.

När Daniel Rickardsson växlade med Johan Olsson halvvägs in i loppet låg Sverige femma, drygt fyra sekunder efter ledande Ryssland. 

Johan Olsson, full av självförtroende efter lördagens seger, rundade fältet och tog över ledningen direkt.

– Jag kände att jag kunde ta den rollen och köra. Men det var slitsamt att ligga först, säger Olsson till SVT.

När det var dags för sista växlingen låg sex lag jämsides: Norge, Italien. Sverige, Finland, Ryssland och Frankrike.

Inledningen på sista sträckan blev parodisk. Ingen av åkarna ville göra ett ryck och tempot var fruktansvärt lågt. Så lågt att lag som legat 40 sekunder bakom inför sista växlingen plötsligt kom i kapp.

Först med upploppet i sikte höjde åkarna tempot rejält. I spurten kunde ingen rå på Petter Northug som körde hem segern till Norge. Bakom honom åkte Norges andralag i mål på silverplatsen medan Calle Halfvarsson ordnade en svensk pallplats.

– Nu får jag gå upp på pallen för första gången. Jag tar med mig det, men får lära mig att det går att skapa bättre position inför upploppet, säger en inte helt nöjd Halfvarsson till SVT.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.