Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nu lyser spetsvärvningarna

Joakim Eriksson – en av Djurgårdens två sportchefer.
Joakim Eriksson – en av Djurgårdens två sportchefer. Foto: Jonas Lindkvist

Inför den här säsongen värvade Djurgården fem spelare som skulle göra skillnad.

Samtliga har gjort exakt det. En ovanligt hög träffprocent men sportchef Joakim Eriksson vill inte ta åt sig äran.

– Det är spelarna i gruppen som har gjort det möjligt för nyförvärven att leverera, säger Joakim Eriksson.

– Ska du lyckas när du kommer ny till ett lag krävs att du kommer till en grupp som trivs tillsammans och våra spelare har verkligen skapat en välkomnande miljö. Det finns en positiv energi i laget som hjälper alla att utvecklas och det finns en klar idé om hur laget ska spela, fortsätter han.

Joakim Eriksson avslutade sin spelarkarriär förra våren och bara några veckor senare presenterades han som Djurgårdens nye strategiske sportchef. Vid sin sida har han tekniske sportchefen Thomas Johansson som också är ny för säsongen.

De tog över ett Djurgården som förra säsongen kom nia i serien, och som sedan förlorade i två raka matcher mot Luleå i det som då hette play in, numera åttondelsfinal.

Den här säsongen skulle Djurgården ta nästa steg. För att göra lyckas värvades fem spelare, Patrick Thoresen, Linus Hultström, Tomi Sallinen, Matt Anderson och Daniel Brodin, som skulle göra skillnad direkt. Det här var inte spelare som värvades för att de var unga och talangfulla utan spelare som skulle leverera redan från första säsongen.

Att värva spelare är om inte ett lotteri så åtminstone något av ett vågspel.

Spelare som har varit fantastiska i en klubb kan blir anonyma i en nästa beroende på allt ifrån social vantrivsel till att lagen spelar annorlunda.

Men lagom till Djurgårdens första SM-kvartsfinal på fem år kan vi konstatera att Djurgårdens samtliga fem spetsnyförvärv levt upp till förväntningarna som ställdes på dem såväl spelmässigt som poängmässigt.

En träffprocent som ingen kan klaga på och sportchef Eriksson är nöjd om än blygsam.

– Utöver gruppens sätt att ta emot dem vill jag också påpeka att med många av dem var förhandlingarna redan långt gångna innan jag tog över och för det förtjänar K-G Stoppel (numera vice vd) cred. Han gjorde ett riktigt bra jobb, säger Joakim Eriksson.

Det är dagen före den första kvartsfinalen mot Frölunda. Samtidigt som nuet, med den spänning och dramatik som ett SM-slutspel innebär, är högst påtagligt är framtiden lika närvarande.

– Tankemässigt skulle jag säga att jag är 50 procent i nuet och 50 procent i framtiden, men det varierar. Vissa dagar är jag 80 i framtiden och bara 20 i nuet, säger Joakim Eriksson.

– Det är tack vare att vi är två som det är möjligt. Thomas är mycket mer här i nuet och det är en bra rollfördelning.

Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson om fem nyförvärv som gjort skillnad:

Foto:

Patrick Thoresen
32 år, forward, kom från St. Petersburg.
”Det var väl ingen hemlighet eller direkt överraskande att en av Europas bästa spelare skulle komma hem och vara duktig även hos oss. Thoresen är ett fullblodsproffs och han har jobbat stenhårt för att vara i den fysiska form som han är i nu. Han var något hämmad under hösten av den ljumskoperation som han gjorde på sommaren, och vi var medvetna om att det skulle ta någon månad innan han kom i gång ordentligt men nu ser alla hur bra han är.”

Foto:

Linus Hultström
23 år, back, kom från Leksand.
”Det är jätteroligt att se Linus spela på det sättet som han gör nu. Han fick ju en fantastisk start hos men i november och december hade han det ganska jobbigt. Linus jobbade sig dock igenom det och efter årsskiftet har han varit lika bra igen. Nu på slutet har det riktigt lyst stjärna kring honom när han är ute på isen. Det skottet och den tajmingen Linus har i kombination med det självförtroende som han har fått gör att det mesta fungerar för honom.”

Foto:

Tomi Sallinen
27 år forward, kom från Leksand.
”Tomi var den av våra nyförvärv som var klart bäst i början på säsongen och som då var vår ledande spelare. Han tappade sedan lite i form, säkert till viss del beroende på att han under alla uppehåll har varit i väg och spelat med landslaget. Jag tror att han har lidit lite av att han inte har fått några träningsuppehåll men jag tycker han såg pigg ut mot Brynäs innan han blev skadad. Då fick vi se den ”gamle” Tomi så när han är tillbaka hoppas jag formkurvan pekar uppåt.

Foto:

Matt Anderson
33 år, forward, kom från Neftekhimik Nizjnekamsk.
”Matt har gått från klarhet till klarhet. Han är en genuin och ärlig människa som så gärna vill göra bra ifrån sig. Det gjorde att han var lite frustrerad under försäsongen och långt in på hösten när han tyckte att han hade svårt att anpassa sig till spelet här i SHL, och under de 15-20 första omgångarna fick han ju dessutom spela i olika omgivningar. Jag försökte stötta honom och säga att vi har tålamod och nu tycker jag nästan han flyger fram därute.”

Foto:

Daniel Brodin
26 år, forward, kom från Brynäs.
”Daniel är värvad för den här tiden på året. Det är nu som han är och ska vara som bäst. När Daniel spelade i Ässet i finska ligan mötte jag honom som spelare i ett slutspel och han var exakt lika bra då som han har varit i matcherna mot Brynäs. Det var K-G Stoppel som tidigt gjorde klart med honom inför den här säsongen, och det var en mycket bra värvning. Nu hoppas jag att han fortsätter på samma sätt under resten av slutspelet.”