Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nu siktar Hansdotter på att vinna världscupen

Hansdotter jublar efter segern i Lienz i förra veckan.
Hansdotter jublar efter segern i Lienz i förra veckan. Foto: Daniel Goetzhaber/Gepa Pictures

Fem frågor till Frida Hansdotter, som leder slalomcupen när alpina världscupen på tisdagen intar italienska Santa Caterina.

1. Vad betyder det att få inleda det nya året i den röda ledarvästen?

– Det är få förunnat och väldigt roligt. Cupen är ju målet, så det är klart att det stärker självförtroendet.

Läs också: Hansdotter inte längre den ”eviga tvåan”

2. I den senaste världscupslalomen, i Lienz förra veckan, tog du säsongens första seger. Vad tar du med dig från den tävlingen?

– Det känns ju fantastiskt kul att ha fått kliva överst på pallen. Det betyder otroligt mycket att veta att jag har den här höga lägstanivån (pallplats i samtliga slalomtävlingar i år), men att jag även kan åka riktigt fort. Att jag inte bara är jämn, utan att jag kan ”peaka” också.

3. Vad kan du göra ännu bättre i de kommande tävlingarna?

– Det är många bitar som kan bli ännu bättre. Till exempel tycker jag att jag har väldigt bra åkning när det är brant och lite svårt, men att jag behöver jaga mer – jag får inte vara nöjd med tempot – i flackåkningen.

4. Med de senaste årens dominant Mikaela Shiffrin (USA) långtidsskadad, vem ser du som största hotet i slalomcupen?

– Unga Petra Vlhova från Slovakien (20-åringen som är trea i slalomcupen) åker ju väldigt bra och är en stark kandidat. Hon är en fantastisk talang. Så henne får man se upp för. Sen gör Sarka Strachova (Tjeckien, fyra) och Veronika Velez Zuzulova (Slovakien, sexa) alltid stabila resultat.

5. Apropå skador har Sverige den senaste månaden drabbats av tre tunga knäskador (Sara Hector, Ylva Stålnacke, Nathalie Eklund). I Santa Caterina kommer bara fyra svenskor till start. Hur påverkas du av skadeläget i landslaget?

– Det är otroligt tråkigt att vi har tjejer som har skadat sig. Det är baksidan av vår sport. Nu känns det som att vi är ett väldigt litet lag, men vi försöker hålla uppe humöret.